Jan Fingerland: Trumpův Kushner aneb Nejvlivnější zeť na světě

10. leden 2017

Jen málokterý zvolený americký prezident vyvolal tolik debat politickým profilem svých spolupracovníků jako Donald Trump. Nyní přidal ještě jednu kontroverzi, když svým vrchním poradcem jmenoval vlastního zetě. Je tento rozruch oprávněný?

Donald Trump svým vrchním poradcem jmenoval pětatřicetiletého Jareda Kushnera. Tedy manžela své dcery Ivanky, svého vůbec nejvýraznějšího dítěte. Pohledná a inteligentní Ivanka, vlastně poloviční Češka, už dříve působila v roli jakési příjemnější Trumpovy tváře v médiích. Pozornost veřejnosti přitahoval ale i její sňatek se zmíněným Kushnerem, ortodoxním Židem, kvůli kterému dokonce přestoupila na judaismus.

Dobře známou osobností byl i Kushner, a to dávno před tím, než si roku 2009 vzal Ivanku Trumpovou. Je synem podnikatele, který byl odsouzen do vězení za finanční přečiny. On sám se už jako velmi mladý prosadil jako úspěšný byznysmen zejména v oblasti nemovitostí a médií.

Rozhodně ho nikdo nemohl podezřívat, že si Ivanku bere pro peníze, i když se jejich sňatkem spojila dvě realitní impéria. Znovu se o něm mluvilo, když se objevoval v nejužším Trumpově týmu během kampaně a teď znovu, když ho budoucí prezident hodlá jmenovat hlavním poradcem.

Tichý poradce

Někteří budoucí Trumpovi spolupracovníci jsou opravdu kontroverzní, ať vystupováním, nebo názory. Nenápadný Kushner možná vyvolává menší odpor jako osoba, ale okamžitě se vyskytlo obvinění, že Trump porušuje zákon z roku 1967 o nepotismu.

Logo

Tuto normu zavedl demokrat L. B. Johnson, údajně proto, že pár let předtím nesouhlasil, když jeho předchůdce J. F. Kennedy jmenoval do vysoké funkce svého bratra Roberta. Tuto zásadu pak prezidenti opět dodržovaly, kontroverzi vyvolal až Bill Clinton, když svou ženu Hillary roku 1993 pověřil řízením reformy zdravotního systému.

Vraťme se však ke Kushnerově případu. Na to, zda se Johnsonův zákon vztahuje i na funkci poradce, existují různé právní názory. Podle některých je Trumpovo jmenování vlastního zetě do oficiální funkce učebnicovým případem porušení zdravých zásad, podle jiných jde o poradcovské místo v Bílém domě, nikoli ve vládě a prý není co namítat.

Časopisy The Atlantic a Vox upozorňují na různé rizikové momenty v Kushnerově podnikání. Získal například půjčku od izraelské banky, kterou nyní americké úřady vyšetřují a obchoduje s čínskou firmou, které Obamova administrativa z bezpečnostních důvodů zablokovala nákup nemovitostí v USA. Novinář Daniel Golden také tvrdí, že Kushner byl přijat na Harvard jen proto, že jeho otec daroval univerzitě značné částky.

V Kushnerově případě je zajímavé, že své budoucí postavení konzultoval s Úřadem pro vládní etiku a na základě jeho doporučení se hodlá vzdát pozic ve svých firmách a zbavit se některých podílů, mluví se i o tom, že vůbec nebude pobírat plat. Dokonce je pravděpodobné, že Kushner kvůli svému angažmá v Bílém domě přijde o hodně peněz. Za příklad samotnému Trumpovi ho proto dal bývalý Obamův poradce pro etiku Norman Eisen, ano, ten, který býval také americkým velvyslancem v České republice.

Konec nejistoty

K paradoxům Kushnerových aktivit patří, že nyní bude spolupracovat s lidmi, jako je budoucí poradce ve strategických otázkách Steve Bannon, považovaný některými kritiky za rasistu a antisemitu. Kushner Bannona, představitele takzvané „alternativní pravice“, dokonce podpořil.

Jared Kushner je ortodoxní žid s konzervativními názory v oblasti rodiny a kultury

Sám Kushner je příkladem relativně nového fenoménu, je totiž ortodoxní žid s konzervativními názory v oblasti rodiny a kultury. Většina amerických židů dosud tíhla k demokratům. Lidé jako Kushner mají ideově nejblíže k tradičním republikánům – rozhodně blíže než sám Trump, a bude tedy možná jakýmsi prezidentským mostem k hlavnímu republikánskému proudu.

Po celé měsíce se spekulovalo o míře Kushnerova vlivu na Trumpa. Vědělo se jen, že tento klidný muž nemiluje mediální pozornost a je opakem svého tchána snad ve všech ohledech. Údajně ho během kampaně také přiměl k ohlazení některých hran. Nejistotu vyvolávala také skutečnost, že zatímco Trump své názory rychle mění, o těch Kushnerových se toho tolik nevědělo. Jisté je, že jak zeť, tak tchán mají jen minimální politickou zkušenost.

Když nic jiného, teď bude mít Kushner, zeť a poradce v jedné osobě, formalizované postavení, podléhající zákonům.

Spustit audio