Stany padají pod tíhou sněhu. Uprchlíky zaskočila na jihu Evropy zima

Mrazivé počasí ve většině evropských zemí těžce dopadá na tisíce uprchlíků. Řada z nich se před teplotami, které dosahují i mínus dvacet stupňů ukrývá v stanech, nebo opuštěných budovách. V jejich komunitách se šíří nemoci a mrazy si vyžádaly už i první oběti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Uprchlíky v Řecku trápí mrazivé počasí

Uprchlíky v Řecku trápí mrazivé počasí | Zdroj: Reuters

Uprchlický tábor Moria na řeckém ostrově Lesbos, ve kterém žije přes 4000 lidí, pokryl v posledních dnech sníh, informovala o tom televize CNN. Zřizovatel tábora, Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) už přesunul zhruba 120 nejzranitelnějších obyvatel, včetně lidí žijících ve stanech, dočasně do hotelů.

„Nejsou tu už žádní uprchlíci nebo migranti, kteří by žili v chladu,“ prohlásil k situaci v táboře řecký ministr pro migraci Yiannis Mouzalas. Dodal, že zůstává už jen několik stanů poblíž Soluně a Atén. S tím ale nesouhlasí dobrovolníci, podle nichž žijí jenom na Lesbu ve stanech, které padají pod váhou sněhu, pořad tisíce uprchlíků.

Mráz v Evropě zabil už nejméně 45 lidí. V Česku jsou ohroženi bezdomovci, v Řecku uprchlíci

Číst článek

„Jsem udivená, že nikdo ještě nezemřel,“ řekla pro CNN dobrovolnice Philippa Kempsonová z tábora Moria. Podle ní je letos na Lesbu nejhorší zima za posledních 15 let. K urychlenému přesunu uprchlíků do řeckého vnitrozemí vyzvaly organizace Amnesty International i UNHCR.

Řecko není zdaleka jediná evropská země, kde uprchlíci trpí mrazem. Německá policie přes víkend objevila 19 lidí včetně pěti dětí, které řidič nechal v nákladném vozu na dálničním odpočívadle. V teplotách kolem mínus 20 stupňů utrpěla skupina podchlazení. Další tři uprchlíci zemřeli v bulharských horách.

Podle německé stanice DW jsou například v Srbsku uprchlické tábory přeplněné a řada uprchlíků hledá úkryt v opuštěných bělehradských skladech. Její záběry ukazují lidi, kteří pálí odpad a snaží se najít teplo v budovách, nebo jedí polévku rozdávanou dobrovolníky skrčeni pod přístřešky, kde se ukrývají před sněhem. Pracovníci organizace Lékaři bez hranic zároveň varovali, že se v těchto podmínkách mezi uprchlíky rychle šíří nemoci.

moš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme