Americký prezident George Bush navštívil Lotyšsko

Konec druhé světové války znamenal pro pobaltské země začátek útlaku a komunistické okupace. V Rize to prohlásil americký prezident George Bush. Ten návštěvou Lotyšska zahájil pětidenní cestu do čtyř evropských států v rámci oslav 60. výročí osvobození od fašismu. Na oslavy do Moskvy nepojedou zástupci Litvy a Estonska.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americký prezident George Bush a lotyšská prezidentka Vaira Vikeová- Freibergová (uprostřed)

Americký prezident George Bush a lotyšská prezidentka Vaira Vikeová- Freibergová (uprostřed) | Foto: AFP

To, že americký prezident zahajuje svou druhou pracovní návštěvu Evropy po svém znovuzvolení právě v Rize, a to těsně před moskevskými oslavami Dne vítězství, je chápáno jako signál vůči Moskvě. Ta odmítá přiznat, že pobaltské státy po válce Sovětský svaz okupoval.

George Bush už před cestou do Evropy řekl, že konec války pro část Evropy znamenal osvobození, pro druhou část anexi a nastolení komunismu. V Pobaltí je konec války považován za začátek okupace, proto prezidenti Litvy a Estonska na moskevské oslavy nepojedou.

Americký prezident má v Lotyšsku spojence - země je členem NATO, což má i svou váhu v názorech pobaltských států. Bushovu návštěvu lze chápat i jako zdůraznění skutečnosti, že Litva, Lotyšsko a Estonsko už nejsou zeměmi z ruské zóny.

Miroslav Karas, Marián Vojtek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme