Největší česká věznice v Plzni na Borech zvýšila kapacitu, přesto je stále přeplněná

11. leden 2017

Věznice v Plzni na Borech zvýšila kapacitu o 55 nových míst. Za zhruba milion korun opravila nevyužívané prostory. Aktuálně je v největší české věznici 1 380 odsouzených a podobně jako ostatní vězeňská zařízení se potýká s přeplněností. Má totiž o 173 vězňů víc, než je její kapacita. Průměrná přeplněnost věznic v ČR je 8 procent, v Plzni je to dokonce víc než 13 procent.

Nově opravené prostory se nachází v části věznice, která dříve sloužila jako zdravotní středisko. „Jsou to místnosti bývalé lůžkové části ošetřovny, jež byla zrušena. Vznikl tím nevyužitý prostor. Podařilo se opravit celý oddíl, kde se vybudovalo sedm místností s kapacitou 55 odsouzených,“ uvedl Petr Vlk, ředitel Věznice v Plzni na Borech.

Pokoje jsou zařízeny jednoduše a účelně. Vybavení tvoří kovové postele, stoly a židle. V ložnici je standardně jedna toaleta. Vězni mají k dispozici i nově zrekonstruovanou koupelnu se sprchami a toaletami. Dalšími opravenými prostory je kulturní místnost, kde mohou odsouzení trávit svůj volný čas. Součástí je i oddělená část pro kuřáky, což je nařízeno zákonem.

Věznice Plzeň Bory zvýšila kapacitu

Některé práce zde prováděli i samotní vězni. „Pracovalo tady 41 odsouzených a odpracovali 3 100 hodin. Většinou dělali pomocné práce jako je elektrika, bourací práce, malování nebo úklid. Myslím, že se tu odvedl velký kus práce,“ dodává Petr Vlk.

Místa ve věznicích schází. Plánuje se však otevření nových objektů

Podle ministra spravedlnosti Roberta Pelikána místa ve věznici stále chybí: „V tuto chvíli potřebujeme získat přes tisíc nových lůžek, to znamená tři nebo čtyři nové objekty. Vězeňská služba trvale vyhledává vhodné budovy, kterých ale není mnoho. Je to velmi citlivá záležitost, kterou se vždy snažíme nejprve řešit s danou obcí.“

Během letošního roku přibude dalších 200 míst ve stávajících věznicích. „Plánujeme otevřít část tak zvané otevřené věznice v areálu věznice Jiřice, dále nový objekt v pobočce v Poštorné, který bude zhruba pro 160 vězněných osob a do třetice chceme otevřít nové oddělení ve věznici Kuřim,“ řekl Petr Dohnal- generální ředitel Vězeňské služby České republiky.

Věznice Plzeň Bory

Trest v českých věznicích si aktuálně odpykává 22 a půl tisíce lidí, což se blíží stavu před prezidentskou amnestií v roce 2013. Tehdy bylo ve věznicích 23 tisíc lidí.

autor: jik
Spustit audio