Meteorologové varují před ledovkou a sněhovými jazyky, silničáři hlásí kalamitní stav

Meteorologové očekávají vydatné sněžení a zesilující vítr. Kvůli tomu varují před sněhovými jazyky a ledovkou. Výstraha platí pro celé území České republiky a potrvá až do čtvrtečního poledne. V Krkonoších a Jeseníkách je vyhlášen 3. stupeň lavinového nebezpečí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sněžný pluh Liaz, sypací vůz, technický vůz

Sněžný pluh Liaz, sypací vůz, technický vůz | Zdroj: ČTK

„Déšť bude na prochlazeném zemském povrchu po předešlých mrazech namrzat. Největší riziko ledovky je v Čechách, o něco menší je na jižní Moravě, a to všechno v polohách pod 400 metrů,“ sdělil Českému rozhlasu meteorolog Českého hydrometeorologického ústavu Jan Šrámek.

Silničáři ve středu večer vyhlásili kalamitní stav pro Frýdlantský výběžek v Libereckém kraji. Kvůli sněžení a větru, které vytváří bílou tmu, sněhové jazyky a závěje, nestíhají uklízet silnice. Některé silnice tak nemusejí být sjízdné. Informoval o tom Petr Šén, ředitel společnosti Silnice LK, která má zimní údržbu krajských silnic na starost. Silné sněžení komplikuje dopravu i v dalších krajích.

„Soustředíme se jen na vybrané komunikace, aby bylo udrženo základní dopravní spojení,“ řekl ředitel společnosti Silnice LK Petr Šén.

„Nedoporučuji vůbec vyjíždět v této a do této oblasti,“ dodal. Vyhlášení kalamitního stavu podle něj potrvá minimálně do čtvrtečního rána. Vyhlášení kalamitního stavu znamená, že silničáři nejsou v časových lhůtách schopni zajistit sjízdnost na jednotlivých komunikacích podle plánu zimní údržby.

V ostatních částech Libereckého kraje jsou silnice zatím sjízdné. Pro nákladní dopravu s výjimkou autobusů je ale tradičně uzavřena silnice 10 z Tanvaldu do Harrachova na Semilsku, která vede dál do Polska.

Silné sněžení a místy ledovka komplikuje dopravu také v Ústeckém kraji. Kamiony blokují silnici I/15 na Mostecku a I/27 u Žiželic na Lounsku. Problémy má kromě kamionů také městská hromadná doprava v Ústí nad Labem. Trolejbusy nemohou vyjet některá stoupání. Dopravní podnik částečně nasazuje místo nich autobusy.

Video z večerních hodin ukazuje dopravu v Rumburku, ve východní část Ústeckého kraje.


V terénu už je podle silničářů veškerá technika. „Tam, kde se objevují problémy, ji posíláme i operativně. Posyp zabírá do teplot do minus deseti stupňů Celsia. Zatím ale nemáme žádné uzavírky,“ popsal dispečer správy a údržby silnic.

V Ústí nad Labem za poslední dvě hodiny napadlo až pět centimetrů sněhu, říká meteorolog pozorovatel Martin Šafran. „Dohlednost je snížena padajícím sněhem na 800 metrů, teplota je minus 10 stupňů Celsia,“ upřesnil Šafran.

Česko má za sebou mrazivou noc. Teplota spadla až na minus 27,5 stupně

Číst článek

Sněží také v Karlovarském kraji. Sněžení, kluzké vozovky a možnost vzniku námrazy, ledovky a náledí může komplikovat situaci na silnicích v celém kraji, varují řidiče silničáři. Například na silnici číslo 13 na Chomutov mají v kopcích problémy kamiony. Sníh na silnicích nižších tříd zůstává.

Ve Středočeském kraji se silničáři také potýkají se sněhem. Nasadili do terénu téměř všechny sypače. Silnice jsou sjízdné, ale se zvýšenou opatrností.

Sněžení a místy silný vítr komplikují sjízdnost také na silnicích v Plzeňském kraji. Na dálnici D5 jsou většinou zbytky rozbředlého sněhu, vozovka může být kluzká. Viditelnost snižuje vítr a srážky. Na dálnici se stalo několik nehod, a to například na 110. kilometru a potom těsně u hranic.

Silničáři na Vysočině hlásí potíže kamionů na silnici II/405 u Brtnice na Jihlavsku. Dohlednost je kvůli sněžení snížená. V noci hrozí na silnicích náledí, kvůli větru se mohou tvořit sněhové jazyky. Řidiči musejí podle silničářů věnovat jízdě maximální pozornost.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme