Věznice Guantánamo funguje už 15 let. I přes Obamovu snahu o uzavření jsou tam desítky vězňů

Věznice Guantánamo, která je nechvalně proslulá vězněním bez řádného obvinění a soudu nebo mučením vězňů, slaví ve středu 15. výročí od chvíle, kdy na americkou vojenskou základnu na Kubě dorazil první vězeň podezřelý z terorismu. I přes snahu prezidenta Baracka Obamy o její uzavření jsou zde stále desítky vězňů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ploty obehnaná základna Guantánamo

Ploty obehnaná základna Guantánamo | Foto: Vít Pohanka | Zdroj: Český rozhlas

Obama opakovaně sliboval, že věznici Guantánamo na Kubě uzavře už od chvíle, kdy se stal kandidátem na prezidenta Spojených států. Jeho osmileté funkční období ale končí a vězení stále funguje.

V jeho celách je stále na 40 vězňů. V dobách největší koncentrace tam ale bylo bezmála 700 vězňů, při nástupu Obamy do funkce ještě téměř 250.

Trumpovy postoje? Na hranici s Mexikem chce postavit zeď, povolil by waterboarding

Číst článek

Uzavření vězení zablokoval americký Kongres ovládaný republikány stejně jako přemisťování vězňů do věznic na americké půdě. Obamova administrativa proto aspoň postupně přesouvala desítky vězňů do států, které se nabídly, že vězně přijmou. Mezi ně patřily třeba Itálie nebo Slovensko.

Obama také před koncem svého funkčního období nechal propustil devatenáctičlennou skupinu vězňů. Mezi nimi byl i Mohammed Bawazir pocházející z Jemenu, který na Guantánamu strávil 15 let. Začátkem ledna ho přijala Saudská Arábie, kde se v Rijádu po letech znovu setkal se svou rodinou.

Nástupem Donalda Trumpa do funkce ale končí snaha o uzavření věunice. Trump totiž už dříve řekl, že Guantánamo zavírat nehodlá a naopak ho prý chce prý naplnit „dalšími zlými chlápky“. Opakovaně také kritizoval postupné propuštění vězňů. Po uzavření věznice Guantánamo ale volá OSN i řada nevládních organizací.

Štěpán Sedláček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme