Praha potřebuje pozemky, které prodala v éře Pavla Béma. Ceny jsou trojnásobné

Praha prodala parcely v Komořanech v roce 2006, kdy na magistrátu vládla ODS a ČSSD. Nyní město bude část z těchto pozemků potřebovat zpět, aby mohlo nájezdem propojit Prahu 12 s Pražským okruhem. Pořídí je ale výrazně dráž, ceny pozemků šly nahoru, upozornil server Seznam Zprávy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stavba pražského dálničního okruhu

Stavba pražského dálničního okruhu | Foto: Tomáš Adamec

Hlavní město pod vedením primátora Pavla Béma prodalo pozemky v roce 2006 podnikateli Tomáši Rosenovi a jeho obchodnímu partnerovi Antonínu Rovenskému za 840 korun za metr čtvereční, dohromady tedy za 67,5 milionu. Už tehdy někteří zastupitelé kritizovali nízkou prodejní cenu.

„Dokumenty ukazují, že zastupitelé jejich nabídku tehdy v únoru nejprve odmítli. Když o stejném návrhu hlasovali o tři měsíce později, už - díky hlasům politiků z ODS a ČSSD v čele s tehdejším primátorem Pavlem Bémem - bez problémů prošel,“ píše server Seznam.zprávy.cz.

Praha přitom kdysi zveřejnila konkrétní detaily o důležité městské stavbě jen čtyři měsíce poté, co si dvojice podnikatelů pozemky koupila.

Současní zastupitelé Prahy před několika týdny vyšli vstříc majitelům půdy znovu. Odsouhlasili změnu, která umožňuje na pozemcích podnikatelů, kde je nyní zeleň, stavět až třípatrové rodinné domy místo těch nízkopodlažních.

„Je to postavené na hlavu,“ řekl zastupitel Mikuláš Ferjenčík (Piráti). „Majiteli pozemku tak budeme platit výrazně více peněz, až je budeme vykupovat zpátky na tu stavbu,“ upozorňoval Ferjenčík na fakt, že právě část pozemků potřebuje Praha ke stavbě zmíněného spojení s Pražským okruhem.

Praha novou cenu neprozradila

Zastupitelé i přes připomínky nakonec návrh jednoznačně schválili. Než změnu územního plánu definitivní potvrdí, budou o ní muset ještě hlasovat dvakrát.

Náměstkyně pražské primátorky pro územní plán a rozvoj Petra Kolínská změnu nepodporuje. Argumentuje, že nové sídlo, které má vzniknout na zelené louce, nedisponuje zavedenou technickou infrastrukturou, není zde občanská vybavenost či dostatečné napojení na městskou hromadnou dopravu.

Stejně jako Piráti upozornila na fakt, že zde nejsou dořešeny ani výkupy pozemků pro napojení Komořan na Městský okruh.

Kolik bude Praha za pozemky platit mluvčí magistrátu Vít Hofman neprozdradil. Jak vyplývá z cenové mapy, ceny okolních stavebních parcel se dneska pohybují okolo 2900 korun za metr čtvereční. Což je třikrát tolik, než Rosen a Rovenský magistrátu zaplatili, upozorňuje server.

ph Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme