Sobotka: Nemáme informaci o aktuálním nebezpečí. Platí stupeň bdělost, doplnil Chovanec

Žádné informace o bezpečnostní hrozbě nemáme, řekl na čtvrteční tiskové konfernci premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) po schůzce s ministrem vnitra Milanem Chovancem (ČSSD) a řediteli zpravodajských služeb. Ministr vnitra Chovanec zdůraznil, že mezinárodní spolupráce bezpečnostních složek funguje dobře, stále platí bezpečnostní stupeň jedna, tedy bdělost.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tisková konference ministerstva vnitra, Bohuslav Sobotka,Milan Chovanec

Tisková konference ministerstva vnitra, Bohuslav Sobotka,Milan Chovanec | Foto: Martin Svozílek

Sobotka ujistil občany, že bezpečnostní složky pracují s maximálním nasazením na zajištění bezpečnosti. „V tuto chvíli nemáme žádnou informaci o aktuální hrozbě, která by ČR nebo jejím občanům hrozila,“ řekl premiér.

Ministr vnitra Chovanec prohlásil, že úřady nemají informace o tom, že by se bezpečnostní situace v Česku v uplynulých týdnech zhoršila. "Nadále platí stupeň číslo jedna, stupeň bdělosti. Jedeme přesně tak, jak bylo naplánováno."

Muž spojovaný s teroristy? Zemanovi chybí profesionalita, informaci zveřejňovat neměl, říká expert

Číst článek

Prezident Miloš Zeman ve středečním vysílání Českého rozhlasu Plus uvedl, že po České republice se pohybuje muž, kterého zpravodajské služby důvodně podezřívají ze spolupráce s islamistickými teroristickými organizacemi. „Na našem území se potlouká jistý člověk z Magrebu, nesmím uvést jeho jméno, který je důvodně podezřelý ze spolupráce s teroristickými islámskými organizacemi,“ řekl Zeman. Muž podle něj pochází z Maroka, Tuniska, Alžírska nebo Libye.

Zveřejnění informace podle prezidenta neohrožuje nikoho, kromě zmiňovaného muže. Sobotka ale Zemana nepřímo kritizoval na svém facebookovém profilu.

„Řadu informací dostáváme od našich zahraničních spojenců. Budou nám je poskytovat, pokud pro ně budeme důvěryhodní, pokud s těmito informacemi budeme správně nakládat. Politici, kteří mají k nejrůznějším bezpečnostním informacím přístup, se musí v zájmu českých občanů chovat odpovědně. Nemají je zveřejňovat,“ napsal mimo jiné.

„Na nejnovější vyjádření pana premiéra nebudeme reagovat. Prázdná slova vskutku reakci nevyžadují,“ napsal Zpravodajskému webu Českého rozhlasu prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Později však na svém twitterovém účtu uvedl, že Sobotka by se měl jednoznačně řídit svým vlastním sloganem Mluviti stříbro, mlčeti zlato, které ve svém facebookovém statusu použil.

Český rozhlas, ph Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme