Berberská lvice dorazila do liberecké zoo z Paříže. Ve volné přírodě už vzácnou šelmu nespatříte

Do zoologické zahrady v Liberci ve čtvrtek dorazila netrpělivě očekávaná samice lva berberského. Téměř dvouletá Shani dorazila až z Paříže, aby v budoucnu vytvořila chovný pár s libereckým samcem Terrym. Ve volné přírodě je tento druh už zcela vyhuben.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Do liberecké zoo dorazila z Paříže samice lva berberského jménem Shani.

Do liberecké zoo dorazila z Paříže samice lva berberského jménem Shani. | Foto: Radek Petrášek | Zdroj: ČTK

Liberečtí chovatelé se pokusí o odchov vzácných šelem, jen co lvice Shani dospěje. Zatím jí nejsou ještě ani dva roky, tato vzácná zvířata dospívají mezi dvěma a půl a třemi roky. Na lvíčata si tak návštěvníci budou muset ještě počkat. Zatím se chovatelé budou snažit o to, aby se se svým dvouletým partnerem Terrym dobře snesla.

Lvice bude první dny ubytovaná ve vnitřním kotci, návštěvníci ji uvidí, až se sžije s novým prostředím a sama vyjde do výběhu.

Liberecká zahrada měla doteď dva mladé samce, které získala v roce 2015 z olomoucké zoo. V Liberci nyní zůstane jen tříletý Terry. Jeho bratr Basty se ve čtvrtek vydal na transport do zoo du Bois d ́Atilly ve Francii.

Lev berberský je zapsán v Červené knize ohrožených zvířat. V minulosti obýval třeba severní Afriku, vyhovovaly mu lesnaté kopce a hory v pohoří Atlas. Od roku 1962 ale zoologové nezaznamenali výskyt v přírodě. V současné době jsou lvi berberští pouze v zoologických zahradách a v soukromých chovech.

samice lva berberského Shani byla po převozu do liberecké zoo nervózní. | Foto: ČTK Radek Petrášek

Lucie Fürstová, Jan Charvát Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme