Běženci v mrazivém počasí: Řecko vypravilo loď, Srbsko je vyzývá k ukrytí ve vládních centrech

Letošní zimu označují meteorologové za nejchladnější od roku 1963. Vlna mrazů připravila v Evropě o život nejméně 73 lidí. Mrazivým počasím jsou neobvykle zasaženy i země jihovýchodní Evropy, Srbsko a Řecko, na jejichž území jsou tisíce běženců. Mnoho z nich se odmítá přemístit do oficiálních táborů ze strachu, že jim bude znemožněn přesun dále do západní Evropy, která je jejich cílem, dočteme se na webu Arab News.

Řecké vojenské námořnictvo vyslalo k ostrovu Lesbos tankovou loď. Před nepřízní počasí má poskytnout ochranu přibližně pěti stovkám běženců, píše řecký deník Kathimerini. Sdružení zdravotníků na řeckém ostrově vydalo prohlášení, že podmínky v hlavním táboře migrantů jsou „nehumánní“. Jeho obyvatelé, kteří přebývají ve stanech, musí čelit teplotám pod bodem mrazu.

V důsledku nepříznivého počasí úřady na ostrově zavřely školy. V řadě oblastí na severu Řecka přívaly sněhu způsobily výpadky v dodávkách elektrické energie. Řada cest je neprůjezdná. V záchytných a registračních zařízeních na řeckých ostrovech Lesbos, Chios, Samos, Leros a Kos uvízlo téměř šestnáct tisíc migrantů, informuje deník Kathimerini.

V Srbsku běženci mrznou v provizoriu

Extrémně nízkým teplotám a hustému sněžení jsou vystaveni také běženci v Srbsku. Srbské úřady vyzvaly všechny běžence na svém území, aby se v období mrazivého počasí přestěhovali do azylových center, píše britský deník Daily Mail.

Stovky lidí na útěku se několik posledních dní stále zdržují v provizorních přístřešcích. Čelí arktickému počasí, při němž se teploty často pohybují hluboko pod bodem mrazu. Jedním z míst, která využívají, jsou například opuštěná skladiště. Část z nich obývá železniční vagóny v centru hlavního města Srbska, Bělehradu.

Úřad srbské vlády pro utečence oznámil, že v souvislosti se zhoršením počasí přibližně 400 lidí souhlasilo s přesunem z ulice do vládních center. Ve svém prohlášení Bělehrad doplnil, že venku v parcích, nebo obecně v nevyhovujících podmínkách nespí žádné ženy a děti, doplňuje britský Daily Mail.

autor: thk
Spustit audio