Mexický prezident vzkazuje: Zeď samozřejmě platit nebudeme

Nastupující americký prezident Donald Trump plánuje na hranicích Spojených států a Mexika postavit zeď, která má zadržet potenciální migranty směřující do USA. Její vybudování slíbil v průběhu předvolebního boje o křeslo amerického prezidenta. Slíbil také, že ji zaplatí právě jižní soused Spojených států. Mexický prezident Enrique Peňa Nietozdůraznil, že jeho země náklady stavby nepřevezme, dočteme se na stránkách americké televizní společnosti CNN.

„Je očividné, že se s budoucí americkou vládou v určitých oblastech neshodneme. Jako například v otázce výstavby zdi, kterou samozřejmě Mexiko platit nebude,“ cituje slova mexického prezidenta také evropský server Politico. Nieto je pronesl při setkání s mexickými diplomaty v hlavním městě Mexiko City.

Všechny oblasti definující vzájemné vztahy dvou sousedních zemí jsou podle prezidenta Mexika položené „na stole“. A bude se o nich jednat. „V žádném případě nepřijmeme nic, co by směřovalo proti naší důstojnosti. Jako země i jako Mexičanů,“ pokračuje další citací CNN.

Mexiko Trumpova slova odmítá

Zvolený americký prezident Donald Trump se už za osm dní ujme svého úřadu. Na své první velké tiskové konferenci od volebního vítězství zopakoval, že proti přistěhovalcům zeď na jižní hranici Spojených států postaví a Mexiko za ni zaplatí. Zároveň ale obhajoval své rozhodnutí požádat americký Kongres, aby stavbu zdi na začátku zafinancoval, připomíná server Politico.

„Postavíme zeď,“ zdůraznil Trump před přítomnými i světovou veřejností, která první tiskovou konferenci po půl roce sledovala. A vysvětlil, že nechce čekat rok a půl, než dospějí jednání s Mexikem k závěru. Jejich předmětem má být způsob, jak za stavbu země zaplatí. „Mexiko nás určitou formou odškodní," řekl Trump a dodal, že financování bude mít pravděpodobně podobu daně, nikoliv přímé platby.

V průběhu své prezidentské kampaně Trump Mexiko navštívil a setkal se s jeho prezidentem. A už tehdy nejvyšší představitel Mexika nesouhlasil s Trumpovým plánem. Nastupující americký prezident svým stoupencům přesto řekl, že Mexiko za zeď zaplatí, ačkoliv to „zatím neví“. Jasný rozpor v prohlášeních obou severoamerických politiků ukazuje hluboký rozkol, ve kterém se vztahy nacházejí jen několik dní před tím, než se Trump ujme úřadu, uzavírá americká CNN.

autor: thk
Spustit audio