Polský ministr měl jednat se ‚San Escobarem‘. Vtipálci už neexistujícímu státu zřídili twitterový účet

Ministr zahraničí Polské republiky Witold Waszczykowski by rád pro svou zemi příští rok získal křeslo nestálého člena Rady bezpečnosti OSN. V New Yorku proto lobboval u diplomatů z 20 zemí a prohlásil, že mezi nimi je také San Escobar. Uživatelé sociálních sítí si z Waszczykowského okamžitě začali tropit žerty.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Polský ministr zahraničí Witold Waszczykowski

Polský ministr zahraničí Witold Waszczykowski | Zdroj: Reuters

Waszczykowski se prý jen přeřekl. Polská diplomacie vydala prohlášení, ve kterém uvedla na pravou míru, že ministr měl na mysli karibské ostrovy San Cristóbal y Nieves, tedy Svatý Kryštof a Nevis.

Lidé už ale pro fiktivní zemi San Escobar vymysleli vlajku, která trochu připomíná kubánskou. Vznikl také twitterový účet San Escobaru, na kterém fiktivní vláda oznámila, že okamžitě zavádí s Polskem bezvízový styk.

Objevily se tam také obrázky údajné obří sochy Witolda Waszczykowského, která na San Escobaru vzniká jako výraz vděčnosti za proslavení malého karibského národa. Je na ní zobrazen jako polonahý antický bojovník s mečem a zdviženou pravicí.

Celá kauza baví především Polsko a tamní kritiky vládní strany Právo a spravedlnost. Jeden uživatel třeba napsal, že je celá kauza zábavná je podle něj zábavné jen do chvíle, než si uvědomíte, že posledními polskými spojenci jsou Bělorusko, Maďarsko a smyšlený San Escobar.

dab, Viktor Daněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme