Powidoki, poslední film Andrzeje Wajdy. Poláci ho uvidí tři měsíce po smrti režiséra

Do polských kin přichází poslední snímek Andrzeje Wajdy, jmenuje se Powidoki. Polský režisér za něj získal ocenění na několika festivalech. Uvedení filmu do kin se už ale nedožil. Zemřel před třemi měsíci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Powidoki, poslední film Andrzeje Wajdy

Powidoki, poslední film Andrzeje Wajdy | Foto: Anna Wloch, Akson Studio

Polský režisér Andrzej Wajda i ve svém posledním filmu přináší skutečný a také tragický historický příběh.

Malíř Wladyslaw Strzemyński přišel v první světové válce o ruku a nohu, neviděl na jedno oko. I přes takový hendikep se stal pojmem nejenom v polské výtvarné meziválečné avantgardě.

Film zachycuje jeho konflikt s úřady, když po nástupu komunismu odmítl socialistický realismus.

Andrzej Wajda sám původně studoval právě po válce výtvarné umění, než se rozhodl věnovat filmu. Loni jen několik měsíců před smrtí vysvětlil, čím ho právě tragický příběh Strzemińského tak upoutal.

Přehrát

00:00 / 00:00

Powidoki, poslední film Andrzeje Wajdy. Poláci ho uvidí tři měsíce po smrti režiséra. Podrobnosti zjišťoval zpravodaj Vít Pohanka

„Padesátá léta byla nejhorším obdobím pro vztahy mezi tehdejší mocí a umělci. Strzemyński to odnesl asi ze všech nejvíc, jemu se stalo snad všechno. Byl vyhozený ze školy, zlikvidovali mu ateliér i muzeum. Nemohl dokončit svou stěžejní práci na teorii vidění,“ vyjmenoval tehdy režisér.

„A pak tady byl jeho konflikt s ministrem kultury a vládou. Zdálo se mi, že je zajímavé i dnes ukázat tu tragickou situaci a jeho smrt. V roce 1952 zemřel hlady,“ doplnil.

Příběh Wladyslawa Strzemińského je posledním, který Wajda za svůj dlouhý a mimořádně plodný pracovní život stihl filmově převyprávět. Polský filmový institut ho vybral jako polského kandidáta na Oscara. Jestli se dostane do finále, se dozvíme za dva týdny.

Režisér Andrzej Wajda zemřel ve věku 90 let. | Foto: Reuters

Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme