Británii trápí sněhová kalamita, východní pobřeží ohrožuje přílivová vlna. Tisíce lidé čeká evakuace

Nezvykle silná přívalová vlna ohrožuje východní pobřeží Anglie. Domovy by v pátek mělo opustit až 4500 lidí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sníh v Londýně

Sníh v Londýně | Foto: Jiří Hošek

Tisíce výjezdů a nasazení mají za sebou v posledních hodinách britské záchranné složky.

Může za to jednak sněhová pokrývka, ale také přílivová vlna, která ohrožuje východní pobřeží Anglie. Několik stovek lidí tam už záchranáři s pomocí vojáků museli evakuovat.

V pátek ráno by mělo začít opouštět domovy na 4500 obyvatel obce Jaywick v hrabství Essex. Nezvykle silná přílivová vlna ohrožuje rovněž obyvatele hrabství Lincolnshire.

Nejvyšší stupeň povodňového nebezpečí vyhlásili meteorologové na několika místech ve východoanglických hrabstvích Suffolk a Norfolk. Obyvatelstvo tam ohrožuje silná přílivová vlna. Stovky lidí už musely opustit své domovy a další tisíce teprve na evakuaci čekají.

Potíže v dopravě působí na mnoha místech sněžení. Dlouhé kolony se tvořily na příjezdech do Londýna. Britští řidiči, kteří mnohdy ani netuší o existenci zimních pneumatik, se kloužou na často zcela neupravených komunikacích.

V jižní a jihovýchodní Anglii způsobily popadané stromy problémy na železnici a ve Skotsku zase mají i v pátek zůstat uzavřené některé školy.

Náměstek ministra obrany Mike Penning potvrdil, že v ohrožených oblastech pomáhají už na dvě stovky vojáků s armádními vozidly. Jejich počet by mohl dál stoupnout.

Kritiku si vysloužilo vedení londýnského letiště Heathrow, které zrušilo 80 letů dlouho předtím, než z nebe spadla první sněhová vločka.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme