Proč se lidé bojí pátku třináctého?

Dlouhá staletí převládá pověrečný názor, že pátek třináctého nějakým způsobem přináší smůlu.

Podle britského listu The Sun se původ pověry vysvětluje Ježíšovou poslední večeří, která se konala v pátek, a bylo na ní přítomno třináct lidí, přičemž oním třináctým byl zrádce Jidáš Iškariotský.

Skutečný zdroj tohoto mýtu ale podle listu není doopravdy znám a neblahý pocit žije tak trochu vlastním životem.

To ale neznamená, že by strach spojený s pátkem třináctého nebyl masově rozšířen. Podle odhadů se bojí náhlé katastrofy v tento den 17 až 21 milionů Američanů. Psychologové dokonce nalezli pro tuto úzkost odborný termín, pocházející z řečtiny – jde o takzvanou paraskavedekatriafobii.

Psycholožka Caroline Wattová z Edinburghu nicméně upozorňuje, že v případě obávaného pátku může jít především o sebenaplňující proroctví – datum ohrožuje jen toho, kdo se jej bojí a je v důsledku toho vystresovaný, má vysoký tlak a je nepozorný. Pak se mu opravdu může něco stát.

Nevyrážejte na cesty!

„Pátek třináctého má samozřejmě dlouhou historii,“ píše The Sun. V pátek třináctého například začala likvidace templářského řádu ve Francii. Jak známo z kronik, král Filip IV. dal rozkaz k jejich zatýkání a mučení 13. října 1307. Fenomén nešťastného dne zná také ve svých Canterburských povídkách anglický středověký spisovatel Geoffrey Chaucer, který doporučoval v pátek třináctého nevyrážet na cesty.

V novějších dějinách v pátek 13. září 1940 dopadla bomba na královský Buckinghamský palác v Londýně. 13. listopadu 1970 zabil cyklón v Bangladéši půl milionu lidí. Také výletní loď Costa Concordia najela na skalisko u ostrůvku v západní Itálii 13. ledna 2012. Islámský stát udeřil v Paříži v pátek 13. listopadu 2015 a zabil 130 nevinných obětí.

V pátek třináctého začala likvidace templářského řádu ve Francii. Král Filip IV. dal rozkaz k jejich zatýkání a mučení 13. října 1307

Přestože fenomén má dlouhou historii, podle deníku The Sun jej na prahu moderní doby zpopularizoval především román Pátek třináctého Thomase Lawsona z roku 1907. Ten v knize vylíčil fiktivní příběh bezohledného burzovního hráče, který využil pověry a rozšířil v osudný den paniku.

Nebezpečné číslo

Podle profesora univerzity v Delaware Thomase Fernslera existuje i „numerologické“ vysvětlení zmíněného fenoménu. Třináctka následuje po dvanáctce, která je daleko „bezpečnějším“ číslem.

Je především úplnější a celistvá – tradice znala 12 izraelských kmenů, 12 apoštolů, 12 olympských bohů a 12 Mohamedových nástupců. Náš kalendář má 12 měsíců a zvěrokruh 12 znamení. Třináctka se naopak zdá být nejistá, dokonce natolik, že v hotelu Carlton v Londýně vynechali pro jistotu 13. patro.

Pokud má ovšem někdo z pátku třináctého nelíčenou radost, jsou to podle Sunu autoři filmových hororů. Jednak vznikla velmi úspěšná hollywoodská série Pátek 13, jednak nové horory s oblibou mívají premiéry právě na toto datum.

Podle deníku má ale pátek třináctého i světlé stránky. „Především, po každém takovém dni přichází sobota čtrnáctého a to může znamenat jediné – víkend je tady!“ píše list. Dobré výročí spojené s fatálním datem má i obří nápis HOLLYWOOD na jižním svahu kopce Mount Lee v Los Angeles – byl odhalen v pátek 13. července 1923.

Hollywood (nápis)

Původně šlo o reklamu místního developera a byla delší – nápis zněl v původní verzi Hollywoodland. „Od té doby se z něj stala jedna z nejznámějších turistických atrakcí, a navzdory fatálnímu datu se jí daří náramně,“ končí deník The Sun.

autor: rma
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.