Migranti umírají zimou. Situace v Řecku je zoufalá, apeluje OSN na evropské vlády

Běženci v Evropě umírají kvůli mrazivému počasí. Vlády jednotlivých zemí musí udělat víc pro jejich záchranu. Vyzval k tomu v pátek Úřad Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR). Znepokojily ho také informace o pěti obětech. Zoufalá situace je podle úřadu v Řecku. Řada migrantů se před nízkými teplotami, které dosahovaly i minus dvacet stupňů, miseli ukývat ve stanech nebo opuštěných budovách.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Uprchlíky v Řecku trápí mrazivé počasí

Uprchlíky v Řecku trápí mrazivé počasí | Zdroj: Reuters

„Jde o záchranu životů, nikoli o udržování byrokratických opatření,“ řekla mluvčí Dětského fondu OSN (UNICEF) Sarah Croweová. „Zoufalá situace je nyní v Řecku,“ dodala.

Mluvčí Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky Cecile Pouillová upřesnila, že kvůli mrazivému počasí už zemřelo pět lidí. Ohrožen je pak podle ní život tisíce migrantů, kteří se před mrazy museli ukrývat ve stanech nebo opuštěných budovách v Řecku.

UNHCR pak znovu vyzval k urychlenému přesunu uprchlíků do řeckého vnitrozemí. Počasí v Řecku se sice již zlepšilo, mrazy ale dál panují například v Srbsku. Německá veřejnoprávní stanice Deutsche Welle už dříve informovala, že v této zemi jsou uprchlické tábory přeplněné a řada migrantů hledá úkryt v opuštěných bělehradských skladech.

Její záběry ukázaly lidi, kteří pálí odpad a snaží se najít teplo v budovách, nebo jedí polévku rozdávanou dobrovolníky skrčeni pod přístřešky, kde se ukrývají před sněhem. Pracovníci organizace Lékaři bez hranic zároveň varovali, že se v těchto podmínkách mezi uprchlíky rychle šíří nemoci.

Český rozhlas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme