Sáblíková se chystá na roli trenérky. Jednou to musí převzít, míní její kouč Novák

Už za necelý měsíc pojede rychlobruslařka Martina Sáblíková o další medaile z mistrvoství světa. Pak se začne připravovat na další sezonu, která bude mít vrchol na olympijských hrách v Pchjongčchangu. Už teď se ale začíná trojnásobná olympijská vítězka chystat i na trenérskou kariéru.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Petr Novák, Martina Sáblíková

Petr Novák, Martina Sáblíková | Foto: Pavel Lebeda pro SPORT INVEST GROUP

„Mám dost let a nevím, jak dlouho ještě budu fungovat jako šéftrenér. Martinu na to připravuju. Už do toho někdy vstupuje, říkám jí: běž, řekni jim něco, vyzkoušej si to. Jednou to musíš převzít,“ prozrazuje trenér Martiny Sáblíkové Petr Novák.

Olympijská vítězka se zapojení do tréninkového procesu celé skupiny v nové roli nebrání. Nejvíce se snaží pomoci Nikole Zdráhalové, která pomalu nakukuje do světové špičky.

Přehrát

00:00 / 00:00

Mám dost let a nevím, jak dlouho ještě budu fungovat jako šéftrenér. Martinu na to připravuju, tvrdí trenér rychlobruslařské reprezentace Petr Novák

„Na kouče se nehodlám pasovat. Dejme tomu, že spolu hrozně moc trénujeme, trávíme spolu celou sezonu i léto, ale nevím, no “ nechce se zatím Sáblíková pasovat do role trenérky, ale v případě Zdráhalové funguje spíš jako poradkyně.

„Poradí mi vždycky hodně, ale já potřebuju spíš uklidňovat. To se jí daří, takže jsem spokojená, že ji mám vedle sebe,“ těší devátou nejlepší rychlobruslařku Evropy z uplynulého mistrovství. Před dosud nejvydařenějším výsledku v kariéře Zdráhalové i během něj Sáblíková přesně věděla, jak své mladší kolegyni pomoci.

„Říkám jí asi to, co každému. Že je mladá, že má ještě čas. Když tady byla poprvé, ti z konce ji dávali ,čočku‘. Pak jela stejně jako oni, tak ji přeřadili do skupiny k nám. Teď dostává čočku tady, ale je to zase kvůli tomu, aby se posunula a byla lepší. Takhle to vzala,“ usmívá se Sáblíková.

Zdá se, že by Sáblíková v budoucnu mohla působit u rychlobruslařské reprezentace i jako psycholožka. Soudě podle Nikoly Zdráhalové by byla úspěšná i v této roli. Trenér Novák s ní má ale úplně jiné plány.

„Jednou bude dělat trenéra ne jako já, protože věřím, že rychlobruslení bude mít víc peněz, ale že bude šéftrenérem a bude koordinovat další trenéry. Bude mít čas vyřizovat jiné záležitosti. A věřím, že to bude dělat líp než já,“ věří Novák.

Petr Kadeřábek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme