Nebezpečí skikrosu láká diváky. Jeho bezpečnost se ale zvyšuje, domnívá se Kraus

Skikros patří mezi nejdynamičtější, ale také nejnebezpečnější zimní sporty. To poznala před Vánoci Švédka Anna Holmlundová, která je po pádu v tréninku stále v bezvědomí. Podle českého skikrosaře Tomáše Krause je ale riziko těžkého zranění srovnatelné s alpským lyžováním.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Závod světového poháru ve Val Thorens - Andrea Zemanová v závěsu za Sandrou Näslundovou

Závod světového poháru ve Val Thorens - Andrea Zemanová v závěsu za Sandrou Näslundovou | Foto: GEPA pictures, Matthias Hauer

„Pořád mi připadá, že i ve sjezdovém lyžování pády končí velmi špatně a je jich relativně hodně, když se člověk podívá, kolik je tam lidí. Myslím si, že je to velice podobný,“ říká dvojnásobný mistr světa ve skikrosu Tomáš Kraus.

Ten sice před více než rokem ukončil aktivní kariéru, ale stále je v blízkém kontatku s českou reprezentací a také s lidmi ze Světového poháru. I proto se ho před Vánoci výrazně dotknul pád medailistky z olympijských her v Soči Holmlundové.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vyrovnanost rok od roku roste a závodníci mají hodně soubojů. Občas to někdo odnese. Je to nepříjemné, ale ke skikrosu to patří a někteří na to právě proto koukají, myslí si Tomáš Kraus

Spadla sice v tréninku, ale – jak už to ve skikrosu bývá – bylo to po kontaktu s další lyžařkou. Od té doby je v bezvědomí. V týdnu ale přišla ze Stockholmu pozitivní zpráva, že dvojnásobná vítězka elitního seriálu skikrosařek už dýchá bez přístrojů.

„Vyrovnanost rok od roku roste a závodníci mají hodně soubojů. Občas to někdo odnese. Je to nepříjemné, ale k tomu sportu to patří a někteří na to právě proto koukají,“ myslí si Kraus.

Sám zažil několik kontaktů na trati, které skončily nepříjemnými zraněními. Přesto ale věří, že pořadatelé dělají všechno pro to, aby skikrosařům vytvořili co nejlepší podmínky i při drsných strkanicích lyžařů ve vysokých rychlostech.

„Organizátoři se každý závod poučí z toho, co se stane. Za posledních pět let se bezpečnost tratí zvýšila. Vyhnout se pádům ale nedá,“ tvrdí Kraus.

Pády si „užila“ také současná jednička českého týmu Andrea Zemanová. A přestože je skirkos zajímavou adrenalinovou podívanou, rodiče to při závodech jednoduché rozhodně nemají.

„Máma se na to podle mě ani nekouká. (smích) Ne, kouká, ale hodně se bojí. A táta? Každý rodič by se bál,“ doplňuje Andrea Zemanová, dcera Bohumíra Zemana, jednoho z nejlepších alpských lyžařů československé historie.

Jakub Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme