Stále více exekutorů končí v úřadech. Kvůli snižování platů, tvrdí komora

Ze svého úřadu loni odešlo 14 exekutorů, v roce 2015 na mandát rezignovali jen 3. Vyplývá to z údajů Exekutorské komory. Podle ní je nárůst způsoben hlavně tím, že ministerstvo spravedlnosti exekutorům od dubna sníží platy a odměny o třetinu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dluhy - exekuce (ilustr. foto)

Dluhy - exekuce (ilustr. foto) | Foto: Ladislav Bába

Teď exekutoři dostávají 15 procent z vymáhané částky, od dubna to bude 10 procent. Klesne taky minimální odměna, a to ze tří na dva tisíce korun za jednu exekuci.

„Proto se bojíme, že rezignace soudních exekutorů bude nadále pokračovat a nastane problém s předáváním už běžících případů,“ říká mluvčí Exekutorské komory Petr Vorlíček.

Ministerstvo spravedlnosti ale argumenty exekutorů odmítá. Podle mluvčí Terezy Schejbalové budou nové platy a tarify spravedlivější. „My bychom byli rádi, kdyby ty odměny a tarif reálně odpovídaly nákladům.“

V Česku by podle zákona mělo působit 180 soudních exekutorů, teď jich je asi o dvacet míň. Podle exekutorské komory se zbývající místa nedaří naplnit, protože o ně má zájem málo lidí.

Jiří Svatoš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme