Sníh sužuje západní Čechy. Během dne musela policie uzavřít silnici na Boží Dar i hraniční přechod

Silný vítr a sníh komplikují situaci na silnicích v západních Čechách. Kvůli závějím, sněhovým jazykům a uvízlým autů musela policie uzavřít silnici I/25 na Boží Dar a také hraniční přechod do Německa. Aktuálně už je ale úsek sjízdný. V Plzeňském kraji už ale silničáři odvolali kalamitní stav.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sníh ilustrační foto

Sníh ilustrační foto | Foto: Šárka Škapiková | Zdroj: Český rozhlas

Silnice I/25 byla uzavřena od Abertamské křižovatky na Boží Dar, informovala policejní mluvčí Zuzana Týřová. Aktuálně už je silnice od Jáchymova na státní hranici průjezdná. Je sice pod sněhem, ale provozuschopná. Zhoršená sjízdnost v Karlovarském kraji zůstává také na silnici ze Štědré do Brložce, kde zapadl kamion a částečně skončil v příkopu.

Západní Čechy se s extrémním počasím potýkaly už v pátek, kdy silný vítr navál na komunikace závěje a cestářům se na několik hodin nedařilo udržet průjezdný ani hlavní tah mezi Plzní a Karlovými Vary. V sobotu je situace o něco lepší, na silnicích je přesto místy nový nebo rozježděný sníh.

Celý víkend hrozí tvorba závějí, sněhových jazyků a náledí, varují meteorologové

Číst článek

Ujetá vrstva sněhu krytá posypem je například na silnicích na Karlovarsku, na Sokolovsku a Chebsku je podle silničářů na komunikacích rozbředlý a rozježděný sníh po chemickém ošetření. Se sněhem na vozovce musejí v některých úsecích počítat řidiči na dálnici D6 na Chebsku a Sokolovsku. Viditelnost na silnicích místy zhoršují sněhové srážky.

Plzeňský kraj

Jízda po silnicích v Plzeňském kraji nadále vyžaduje maximální opatrnost. Silničáři ale už odvolali kalamitní stav, který vyhlásili v pátek na severním Plzeňsku. Během noci se tam podařilo zprovoznit všechny i vedlejší zaváté silnice, silničáři je během dne dál projížděli a uvolňovali. Ve vyšších polohách kraje musejí řidiči ale stále počítat s možností tvorby sněhových jazyků, místy může být vrstva sněhu či ve výjimečných případech náledí, informoval dispečer krajských silničářů Jiří Slapnička.

„Oproti pátku je situace nesrovnatelně lepší, přesto panují zimní podmínky a řidiči s tím musejí počítat," upozornil. V kraji je dál nejhorší situace na severním Plzeňsku a na Tachovsku. V okolí Bezvěrova a Úněšova, kde byly v pátek zaváté silnice až metrovými závějemi, jsou už průjezdné i všechny vedlejší komunikace. Silničáři je nejdřív uvolnili, aby projelo alespoň jedno auto, postupně rozšířili průjezdnost na celé šířce silnice.

Sněhové jazyky na silnicích se mohou dál tvořit na severním Plzeňsku a Tachovsku, ale také v otevřených úsecích ve vyšších polohách Šumavy, Brd či Českého lesa. „Nad 600 metrů nadmořské výšky se mohou vyskytovat jazyky všude, řidiči by ale při dodržení pravidel a postupů pro zimní jízdu neměli mít větší problémy," dodal dispečer.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme