Bojovníci Islámského státu zaútočili na syrské město Dajr az-Zaur. Při bojích zahynuly desítky civilistů

Radikálové z Islámského státu podnikli největší útok za poslední měsíce. Napadli oblast syrského města Dajr az Zaur, která je pod kontrolou vládních jednotek. Při bojích zahynuly desítky civilistů i vládních vojáků, uvedla opoziční Syrská organizace pro lidská práva (SOHR).

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Aleppo, Sýrie

Aleppo, Sýrie | Zdroj: Reuters

Tvrdé boje mezi vládními jednotkami a ozbrojenci se odehrávají ve městě i v blízkosti nedalekého vojenského letiště, které má pod kontrolou režim v Damašku. Podle SOHR, která situaci v zemi sleduje z Británie, se z oblasti ozvalo nejméně šest silných explozí. Syrské letectvo bombarduje islamistické pozice i ze vzduchu.

Vojenská mediální agentura provozovaná radikálním libanonským šíitským hnutím Hizballáh, které je spojencem Damašku, uvedla, že armáda odvrátila útoky islamistů na několika frontách. Podle syrské státní televize islamistické ostřelování vládních čtvrtí usmrtilo tři lidi a dalších devět osob utrpělo zranění.

'Dveře vyrazilo komando.' Příběhy ženy, která zachraňuje děti z područí džihádu

Číst článek

Provincie Dajr az-Zaur, jež sousedí s Irákem, je posledním syrským regionem, který téměř celý ovládají bojovníci IS. Islamisté mají pod kontrolou i více než polovinu stejnojmenného města a zbylé vládní oblasti téměř dva roky obléhají. Syrské armádě se daří toto obléhání odrážet díky leteckým shozům humanitární pomoci i zbraní a munice. Místní obyvatelé i přesto informují o případech podvýživy a hladovění vzhledem k nedostatku jídla, vody a paliva.

V Sýrii platí od konce prosince křehké příměří, které se ale nevztahuje na teroristické skupiny, jako je Islámský stát či Fronta dobytí Sýrie (bývalá Fronta An-Nusra).

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme