Přísnější podmínky zákona o spotřebitelském úvěru vymažou z Česka stovky poskytovatelů půjček

Do konce února by měli nebankovní poskytovatelé půjček požádat o licenci u České národní banky. Ukládá jim to nový zákon o spotřebitelském úvěru, který platí od prosince. Přísnější podmínky pro půjčování peněz cílí na lichváře, zkomplikují ale působení i menším firmám. Zatím o licenci požádalo jen 8 společností.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze

Peníze | Foto: Fotobanka Pixabay

Odhady se různí, ale nejčastěji se uvádí, že v České republice je 50 až 60 tisíc nebankovních poskytovatelů půjček. Teď by v tom mělo být více jasno, protože každý, kdo chce půjčovat peníze, musí mít licenci centrální banky.

Na tu ovšem nedosáhne každý, protože podmínky jsou celkem přísné. Například základní kapitál 20 milionů korun, nebo nutnost zkoumat, zda klient dokáže dluh splácet.

To se nepříjemně dotkne především takzvaných predátorských společností, které už dopředu kalkulovaly s tím, že dlužník nebude schopen dostát svým závazkům a ony mu zabaví majetek nebo část z jeho sociálních dávek nebo důchodu.

Lidé čím dál více nalétávají lichvářům, podmínky má zpřísnit nový zákon

Číst článek

Kromě těch predátorských, ale začínají z trhu odcházet především menší firmy. Ty už začínají prodávat portfolia svých klientů větším společnostem. Potvrdil to generální sekretář Asociace finančních zprostředkovatelů a finančních poradců České republiky Petr Šafránek. Podle něj hrají velkou roli přísná pravidla pro udělení licence.

„Jsou tam poměrně velké požadavky na odbornost a výrazně posílena role klientů. Ty povinnosti, které dneska musí poskytovatel půjčky plnit, aniž by se mu pak mohlo stát, že ten klient od půjčky odstoupí, jsou poměrně náročné a myslím si, že menší firma je už nedokáže zabezpečit,“ říká Šafránek.

Podobný zákon začal platit před časem na Slovensku, tam podle odhadů trh opustilo kolem 70ti procent firem. U nás to může být podobné.

Stále více exekutorů končí v úřadech. Kvůli snižování platů, tvrdí komora

Číst článek

Zbylé společnosti s licencí budou muset přísněji posuzovat schopnost klienta splácet. To může v praxi znamenat, že se lidé budou složitěji dostávat k úvěrům. Zároveň se ale sníží riziko, že upadnou do dluhové pasti.

Lichváři budou muset hledat nové způsoby. Před jednou takovou možností varuje například vedoucí Občanské poradny Remedium Kristýna Schreilová.

„Budou se snažit lidi donutit podepisovat smlouvy, které budou vydávány za podnikatelský úvěr, například pokud je člověk živnostník, nebo se je budou snažit přimět si zřídit kvůli tomu živnostenský list,“ upozorňuje dluhová poradkyně.

Tím by se věřitel mohl vyhnout přísným pravidlům nového zákona, protože ten reguluje poskytování spotřebitelských úvěrů. Tedy jednotlivým dlužníkům, ne firmám.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme