Srbsko vypravilo vlak na sever Kosova. Je to provokace, protestuje místní vláda

Srbsko zahájilo železniční spojení s oblastí na severu Kosova, kde žije hlavně srbská menšina. Kosovská vláda ale proti tomu protestovala. Podle agentury AP to považuje za provokaci a agresivní narušení své svrchovanosti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Srbsko vypravilo první vlak do Kosova

Srbsko vypravilo první vlak do Kosova | Zdroj: ČTK

Vlak ruské výroby pokrytý srbskými vlajkami, kresbami kostelů a nápisů „Kosovo je Srbsko“ ve dvaceti jazycích vyrazil v sobotu z Bělehradu do kosovské Mitrovice.

„Je to taková pohyblivá výstava ukazující naše kulturní dědictví," uvedl Marko Djurić, který vede srbský vládní úřady pro Kosovo. Železniční spojení je podle něj pro sever Kosova důležité, kritiku kosovských úřadů odmítl. Zároveň varoval, že jakýkoli pokus zablokovat vjezd vlaku do Kosova by znamenat porušení svobody pohybu.

Vyslání vlaku bylo zatím jen propagační akcí. Zatím není jasné, kdy bude zahájeno pravidelné spojení. Vlak ze srbské metropole zamířil do kosovského města vůbec poprvé od války na konci 90. let. Očekává se, že cesta bude trvat zhruba deset hodin.

Kosovská ministryně Edita Tahiriová Srbsko obvinila z ohrožení regionální stability a vyzvala Evropskou unii, aby zasáhla. „Jde o provokaci vůči Kosovu. Srbsko otevřeně přišlo s agresivní politikou ohrožující územní integritu a svrchovanost Kosova a jeho národní bezpečnost," dodala.

Srbsko vypravilo první vlak do Kosova | Foto: ČTK

Kosovo, které je bývalou srbskou provincií, vyhlásilo jednostrannou nezávislost v roce 2008, Bělehrad ji ale nikdy neuznal a snaží si zachovat vliv zejména na severu země, kde žije početná srbská menšina.

Bělehrad i Priština pod tlakem Západu přistoupily na jednání o normalizaci vztahů zprostředkované Evropskou unií. Rozhovory v dubnu 2013 vyústily v dohodu, kterou v Bruselu podepsali tehdejší premiéři Ivica Dačić a Hashim Thaçi. Její plná realizace ale naráží na četné potíže.

Srbsko vypravilo první vlak do Kosova | Foto: ČTK

Srbsko vypravilo první vlak do Kosova | Foto: ČTK

ČTK, Štěpán Sedláček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme