Nového amerického velvyslance možná letos mít nebudeme, obává se Zaorálek

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) si není jistý, jestli bude mít Česko amerického velvyslance ještě letos. Obává se, že na něj budeme čekat dlouhé měsíce, řekl to po šestihodinové schůzce s prezidentem Milošem Zemanem a expertním týmem v Lánech.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) před zámkem v Lánech

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) před zámkem v Lánech | Foto: Veronika Hlaváčová | Zdroj: Český rozhlas

„To je opravdu bezprecedentní situace, nikdy se nestalo, že by takto byli odvoláni všichni velvyslanci a teď se muselo o všech rozhodovat. Já si myslím, že to bude trvat dlouho," řekl Zaorálek.

Nového velvyslance bude muset schválit americký Kongres. „Bude třeba být trpělivý, protože i ten český velvyslanec bude teď součástí toho obrovského balíku, který bude muset přijít do Kongresu, a pravděpodobně dost komplikovaných vyjednávání, která se povedou,“ dodal Zaorálek. Současný americký velvyslanec Andrew Schapiro končí v úřadu 20. ledna.

O novém velvyslanci bude podle prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka mluvit Zeman v dubnu s Trumpem. „V druhé polovině dubna zavítá pan prezident na pozvání do USA, kde bude osobně hovořit s novým americkým prezidentem Donaldem Trumpem,“ řekl Ovčáček.

Zeman telefonoval s Trumpem, ten ho pozval do Bílého domu

Číst článek

Vedle brexitu a situace v Turecku řešili Zeman a Zaorálek společně s expertním týmem hlavně česko-americké vztahy. Expertní tým tvoří například bývalý premiér a současný guvernér České národní banky Jiří Rusnok, někdejší ministryně spravedlnosti Marie Benešová, prezidentův poradce Martin Nejedlý nebo třeba kancléř Vratislav Mynář.

Skupina mluvila také o vztahu Spojených států a Ruska. „Bude zřejmě podniknut pokus dát novou podobu vztahům s Ruskem. Bylo naznačeno, že v některých věcech se bude tento prezident chovat jinak než ten předchozí. Jsme si řekli, že za určitých okolností ta snaha rozbít určité šablony a zkusit to jinak, může být užitečná,“ řekl Zaorálek.

Bude Forejt velvyslancem?

Zaorálek se Zemanem mimo schůzi s expertním týmem, mezi čtyřma očima řešili také otázku velvyslanců. Zaorálek ale odmítl upřesnit, jestli spolu mluvili také o bývalém šéfovi hradního protokolu Jindřichu Forejtovi, kterého by Zeman rád viděl jako velvyslance ve Vatikánu.

Forejt ukončil svůj služební poměr na ministerstvu zahraničí 2. ledna. Místa na Hradě se vzdal k 6. prosinci z osobních a zdravotních důvodů. Krátce před tím média upozornila na existenci kompromitujícího videa, na kterém je údajně Forejt zachycen. Autentičnost záběrů se nepodařilo ověřit.

Forejt má stále šanci stát se velvyslancem ve Vatikánu, je to moje přání, prohlásil Zeman

Číst článek

Na ministerstvu byl Forejt ve služebním poměru od června 2015, ale po celou dobu měl neplacené volno. Prezident Zeman po oznámení Forejtova odchodu z Hradu prohlásil, že stále věří, že se Forejt stane velvyslancem ve Vatikánu. Podle Zemana záleží na ministerstvu zahraničí a souhlasu Vatikánu. Zaorálek v reakci na Zemanovo prohlášení řekl, že debaty o obsazování velvyslaneckých postů se mají odehrávat mezi dotčenými státy, a nikoli veřejně.

Budoucí velvyslanec ve Vatikánu však musí mít bezpečnostní prověrku na stupeň „tajné". Podle serveru Týden.cz Forejt prověrku měl, ale po odchodu z Hradu ji vrátil. Hrad ani Národní bezpečnostní úřad tuto informaci nepotvrdily ani nevyvrátily.

Média Forejtovu výpověď spojují s řevnivostí mezi Forejtem a kancléřem Mynářem nebo poradcem Nejedlým. Prezident již dříve popřel, že by za odchodem Forejta z hradní kanceláře stály jejich intriky. Výměna šéfa protokolu se podle něj chystala několik měsíců.

ČTK, Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme