Ve Washingtonu začaly protesty proti Trumpově inauguraci. Některé organizace ji chtějí překazit

V hlavním městě Spojených států začaly v sobotu protestní akce, které vyvrcholí při páteční inauguraci nového amerického prezidenta Donalda Trumpa. Několik tisíc demonstrantů vyzývalo k boji za rovnoprávnost a spravedlnost.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ve Washingtonu protestovali tisíce lidí proti Trumpově inauguraci

Ve Washingtonu protestovali tisíce lidí proti Trumpově inauguraci | Zdroj: Reuters

Pochod demonstrantů k washingtonskému pomníku Martina Luthera Kinga vedl baptistický duchovní a televizní a rozhlasový moderátor Al Sharpton, za Baracka Obamy poradce Bílého domu. Řečníci v mrazivém počasí volali po podpoře práv menšin a hájili Obamovu reformu zdravotního pojištění, kterou chce Trump zrušit.

„Tento pochod je prvním z mnoha. Nespojuje nás nenávist, ale naděje," řekl demonstrantům jeden ze Sharptonových spolupracovníků. Do pochodu se podle agentury Reuters zapojili i někteří kongresmani Demokratické strany.

Financial Times: Trumpův tým obvolával evropské lídry s otázkou, zda opustí EU

Číst článek

V jednom z historických afroamerických kostelů ve Washingtonu se v sobotu také shromáždili přistěhovalci, kteří nemají povolení k trvalému pobytu v USA. Dlouhá řada dalších stála před kostelem. Demokratický senátor Chris Van Hollen v projevu odsoudil Trumpův záměr postavit zeď na hranici s Mexikem. Řekl, že budoucí prezident „nesmí pohřbít sochu Svobody".

Povolení k pořádání protestů před, při a po inauguraci dostalo 30 organizací. Některé se netají záměrem ceremoniál a slavností průvod z Kongresu do Bílého domu zmařit.

Ve Washingtonu protestovali tisíce lidí proti Trumpově inauguraci | Foto: Reuters

Ve Washingtonu protestovali tisíce lidí proti Trumpově inauguraci | Foto: Reuters

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme