Vesmírná loď Falcon 9 vynesla na oběžnou dráhu deset satelitů. Jde o první let od zářijového výbuchu

Z kalifornské Vandenbergovy letecké základny odstartovala na oběžnou dráhu vesmírná loď Falcon 9 společnosti Space X. Jedná se o první start od zářijového výbuchu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Falcon 9 vynesla na oběžnou dráhu deset satelitů.

Falcon 9 vynesla na oběžnou dráhu deset satelitů. | Zdroj: Reuters

Cílem sobotního startu bylo otestovat bezpečnostní změny v palivových zásobnících, které mohly za zářijový výbuch vesmírné lodi. Proto je společnost Space X miliardáře a vizionáře Elona Muska upravila. Falcon také na oběžnou dráhu vynesl deset satelitů společnosti Iridium Communications, které mají rozšířit kapacitu hlasové a datové komunikace na Zemi.

První stupeň nosné rakety deset minut po startu úspěšně přistál na plovoucí plošině v Tichém oceánu. Revoluční techniku vyzkoušela společnost SpaceX popáté, poprvé to bylo při vynesení 1,5 tuny zásob na ISS loni v dubnu. První stupeň by mohl být použit k dalším, podle předpokladů levnějším, startům.

Test před startem nevyšel. Raketa Falcon 9 na odpalovací rampě explodovala

Číst článek

Vesmírná loď Falcon 9 explodovala při rutinním startu na Floridě 1. září 2016. Nehodu způsobilo prasknutí nádrže s heliem. Výbuch zničil nosič v ceně víc než 60 milionů dolarů a také izraelský satelit v ceně dvou set milionů dolarů.

SpaceX chce letos vyslat na oběžnou dráhu 27 raket, což je trojnásobek loňského počtu. Kromě komerčních projektů je firma i jednou ze dvou společností, které si americký Národní úřad pro letectví a vesmír vybral pro přepravu nákladu k ISS.

Falcon 9 vynesla na oběžnou dráhu deset satelitů. | Foto: Reuters

ČTK, Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme