Češi mají u Němců image pohodlného pivního národa, se kterým se dá vyjít, tvrdí němečtí novináři

Češi mají v Německu ve srovnání s ostatními východoevropskými státy poměrně dobrou pověst. Na tom se shodují němečtí novináři, kteří o Česku pravidelně a dlouhodobě píšou. Čím jsme si to ale zasloužili?

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Oslavy Nového roku - Berlín. Lidé se shromažďují před Braniborskou bránou.

Oslavy Nového roku - Berlín. Lidé se shromažďují před Braniborskou bránou. | Zdroj: Reuters

„Němci si s Českem spojují Karlovy Vary a samozřejmě Prahu, která není jen krásná, ale pro mladší generace také cool. Češi mají u Němců image pohodlného pivního národa, se kterým se dá dobře vyjít," říká Jan Puhl, dopisovatel nejčtenějšího německého týdeníku Der Spiegel. Puhl dlouhodobě informuje o střední a východní Evropě.

„Kromě toho jsou Češi v Německu vnímáni jinak než ostatní východoevropské státy. Mají pozitivní image. Negativní věci, jako jsou krádeže aut, mzdový dumping, prostituce, vloupání a tak dále, to se v německém kolektivním povědomí připisuje spíš Polákům a Rumunům," vysvětluje Puhl. Může být také způsobené tím, že se o Česku na rozdíl od ostatních větších zemí v celoněmeckých médiích tolik nepíše. Česko tak nevyčnívá, ani v pozitivním, ale ani negativním ohledu nepřitahuje pozornost.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak vnímají Němci Čechy si poslechněte v reportáži Pavla Poláka.

„Když se o Česku píše, tak v souvislosti s většími tématy, jako je třeba visegrádská skupina a její uprchlická politika." Kromě toho, jak říká Jan Puhl, se německá média věnují aktuálním událostem v jiných částech Evropy a světa. „Když chci napsat něco o panu Zemanovi, je to v přímé konkurenci se Sýrií, brexitem a dalšími krizemi. Prosadit to je nemožné," dodává Puhl.

Jinak je tomu u médií, která sídlí v pohraničních regionech, jako třeba Saské noviny - Sächsische Zeitung. O své sousedy se zajímají, říká novinář Steffen Neumann, který píše ze severních Čech. „Co nabídnu, to je otištěno. Je tam široký záběr témat, na kterých můžu pracovat, o kterých můžu psát,“ vysvětluje.

Velký zájem byl o dálnici D8 a všechno, co souvisí s Labem. I nadále se píše o příhraniční kriminalitě, jako jsou krádeže nebo pašování pervitinu. „Protože píšeme o Češích nebo o Česku docela široce, tak čtenáři mají, když chtějí, když si to přečtou, tak mají docela široký rozhled po Česku,“ dodává Neumann. A soudě podle dopisů čtenářů se Sasové podle Neumanna chtějí dozvědět, co se za hranicí děje. Koneckonců jezdí do Česka často a rádi.

Pavel Polák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme