Nezletilí nesmějí odjíždět z Francie bez souhlasu rodičů, země tak bojuje proti jejich odchodu k radikálům

Písemný souhlas rodičů s výjezdem nezletilého dítěte z Francie do zahraničí, který byl před lety zrušen, je od neděle opět povinný. Snahou úřadů je zabránit, aby mladí lidé odjížděli pomáhat džihádistům v Sýrii nebo Iráku, uvedla agentura AFP.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bojovníci Islámského státu

Bojovníci Islámského státu | Foto: zdroj: YouTube.com, VICE News

Dítě, které bude samo či v kolektivu opouštět francouzské území bez doprovodu některého z rodičů se bude muset prokázat osobním dokladem, písemným povolením nejméně jednoho rodiče nebo jeho právního zástupce a fotokopií osobního dokladu toho, kdo povolení podepsal. Povolení může platit maximálně rok.

Opatření doplňuje preventivní systém proti radikalizaci mladých lidí a boje proti terorismu, uvedli ve společném prohlášení ministři spravedlnosti, vnitra a mládeže. Je podle nich nezbytné zabraňovat odjezdu nezletilých osob na místa, kde působí islamistické sítě.

Loni v říjnu registrovaly úřady ve Francii 1860 silně zradikalizovaných nezletilých osob. V září tajné služby odhadovaly, že na území džihádistů v Sýrii a v Iráku je asi 400 nezletilců z Francie. Nejméně 19 z nich se podle úřadů stalo islámskými bojovníky.

V České republice podobný písemný souhlas není povinný. Ministerstvo zahraničních věcí vypracování takového dokladu při každé cestě nezletilého občana ČR do zahraničí bez doprovodu rodiče nebo zákonného zástupce ale doporučuje.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme