Doktorandy čeká vyšší stipendium. Ministryně chce prosadit navýšení rozpočtu vysokých škol

Až dvojnásobné stipendium by mohli příští rok dostávat doktorandi na vysokých školách. Plat by se mohl zvednout i dalším akademickým pracovníkům. Ministryně školství Kateřina Valachová z ČSSD chce víc peněz pro vysoké školy ze státního rozpočtu. Stát teď na každého doktoranda měsíčně posílá 7 a půl tisíce korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministryně školství Kateřina Valachová při návštěvě SPŠ Na Třebešíně

Ministryně školství Kateřina Valachová při návštěvě SPŠ Na Třebešíně | Foto: Filip Jandourek

„Zvlášť tady v Praze je to částka, která sotva pokryje nějaké náklady na bydlení. Byl jsem tedy odkázán na nějaké příležitostné brigády nebo na pomoc rodiny,“ říká třiatřicetiletý doktorand Lukáš Dvořáček. I on měl problém vyjít měsíčně s částkou 7 a půl tisíce korun.

Na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy studuje sedmým rokem molekulární biologii. Kvůli délce studia už v kombinované formě, od univerzity teď proto žádné peníze nedostává.

Vláda schválila povinnou maturitu z matematiky pro gymnazisty. Bude i na odborných školách, navrhuje Valachová

Číst článek

„Prezenční forma je zákonem daná na tři nebo na čtyři roky, pak automaticky přechází ve formu kombinovanou. Nepodařilo se zajistit pro mě úvazek, který by souvisel s vypracováváním mé disertační práce. Má školitelka nemá prostředky, kterými by zajistila pokračování výzkumu,“ říká.

Že se doktorandům často nedaří v zákonné tří, až čtyřleté lhůtě studium dokončit potvrzuje předsedkyně České asociace doktorandů Kateřina Cidlinská. Právě kvůli nízkým stipendiím si musí přivydělávat jinde a nestíhají se naplno věnovat studiu.

„Neúspěšnost doktorandského studia je téměř 50%. A i ti, kteří dokončí studium úspěšně, tak ho nedokončí v řádném čase. To se podaří opravdu jen menšině,“ tvrdí.

Ministryně školství Kateřina Valachová z ČSSD teď chce, aby doktorandi příští rok od státu dostávali měsíčně 15 tisíc korun.

Vysoké školy chtějí více peněz. V jejich rozpočtu by mělo přibýt 9 miliard

Číst článek

„Když vezmeme v potaz minimální mzdu, což je 11 tisíc, a doktorand by měl dostat stipendium 15 tisíc korun, tak to je konsenzus, který je nejen akceptovatelný, ale i vítaný,“ je s navrhovanou částkou spokojený předseda Studentské komory Rady vysokých škol Michal Zima.

Zdvojnásobení stipendia by podle ministerstva školství vyšlo na miliardu korun. A šéfka úřadu chce pomoct i doktorandům, kteří jsou starší 26 let. Tito studenti musí platit každý měsíc téměř 1500 za zdravotní pojištění. Tuto povinnost pro ně chce zrušit.

„Komunikujeme s ministrem zdravotnictví Ludvíkem. Hledáme aktuálně nejsnazší cestu z hlediska časové rychlosti, jak dosáhnout změny zákona, protože je potřeba změnit zákon o zdravotním pojištění. Jsme domluveni, že bychom chtěli dosáhnout změny ještě do konce funkčního období,“ dodává ministryně.

Polepšit by si ale příští rok nemuseli jenom doktorandi. Ministryně školství chce prosadit navýšení rozpočtu pro vysoké školy o 4 a půl miliardy korun. Peníze by měly jít na platy pedagogických i akademických pracovníků.

Pavla Lioliasová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme