Pochod na podporu Aleppa dorazil do Prahy. Prošel kolem syrské i ruské ambasády

Účastníci pochodu na podporu syrského města Aleppa v neděli dorazili do Prahy. Několik desítek lidí po Vánocích vyrazilo z Berlína a dojít chtějí až do Sýrie. V Praze se k průvodu přidali další lidé a tak se se jejich počet rozrostl až na asi 200. Účastníci prošli kolem syrské a ruské ambasády, zastavili se ještě u Palachova pomníku a Lennonovy zdi, kde nedělní část pochodu skončila.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pochod za Aleppo dorazil do Prahy

Pochod za Aleppo dorazil do Prahy | Foto: Michal Krumphanzl | Zdroj: ČTK

Pochodem, který iniciovala novinářka a blogerka Anna Albothová, chtějí účastníci vyjádřit solidaritu s lidmi nejen v Aleppu. „Když se k nám lidé na chvíli připojí a potom půjdou domů, třeba se nad situací v Aleppu zamyslí," řekla novinářům Albothová.

Pochod vyrazil v neděli ráno z Roztok u Prahy, kolem poledne došel k syrské ambasádě v Bubenči. Tam na něj čekali podporovatelé i odpůrci. Na podporu pochodu si účastníci přinesli syrské vlajky i transparenty s nápisy například „Zastavte Putina v Sýrii" nebo „Největší terorista je Asad. Patří do Haagu".

Příchod průvodu doprovázel křik několika odpůrců. Volali například „Jděte, odkud jste přišli" nebo „One way ticket" (jednosměrná jízdenka). Na jejich transparentech byl například portrét syrského prezidenta Bašára Asada s nápisem „Bašár je pašák“. Na dalších byly snímky ruského prezidenta Vladimira Putina nebo budoucího amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Pochod za Aleppo dorazil do Prahy | Foto: ČTK Michal Krumphanzl

Průvod od syrského velvyslanectví zamířil k nedaleké ruské ambasádě. Odpoledne vedla jeho trasa kolem úřadu vlády a přes náměstí Jana Palacha, kde se účastníci zastavili u památníku, přes Karlův most až k Lennonově zdi na Malé Straně, kde nedělní část cesty skončila. „Reakce jsou skvělé. Hodně pomáhá církev, můžou bydlet na farách, dostávají tam jídlo," řekl Tomáš Kozel z podpůrného týmu, který se stará o pochodující na české části cesty.

Aktivisty však čekají ještě zhruba tři tisíce kilometrů. Přes Českou republiku půjde pochod za mír několik týdnů, do Vídně by měl dorazit na konci ledna. Z Rakouska pak bude pokračovat proti směru tradiční cesty uprchlíků přes Slovinsko, Chorvatsko, Srbsko, Makedonii a Řecko do Turecka. Pokud se jim to podaří, chtěli by aktivisté dojít nakonec právě až do Aleppa na severu Sýrie.

Pochod za Aleppo dorazil do Prahy | Foto: ČTK Michal Krumphanzl

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme