Švýcarská policie zadržela 32 demonstrantů, kteří protestovali proti návštěvě čínského prezidenta

Policie v Bernu zadržela 32 Tibeťanů a Švýcarů, kteří protestovali proti návštěvě čínského prezidenta Si Ťin-pchinga. Jeden z demonstrantů se chtěl dokonce zapálit, v čemž mu policie zabránila.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Protesty proti návštěvě čínského prezidenta ve Švýcarsku

Protesty proti návštěvě čínského prezidenta ve Švýcarsku | Zdroj: ČTK

Švýcarská policie demonstraci omezila na dvě hodiny, aby zabránila střetům podobným těm z doby poslední návštěvy čínského prezidenta před 18 lety. Protestu se zúčastnilo asi 700 lidí. Většina z nich odešla včas, jak úřady plánovaly. Demonstranti měli mimo jiné transparenty s nápisy „Svobodný Tibet" nebo „Nejednejte s vrahy".

Někteří protestující ale pokyny neposlechli. V poledne policie jednomu muži dokonce zabránila se podpálit. Někteří aktivisté byli zadrženi blízko budovy švýcarského parlamentu, kde pokračovali v protestech i po vypršení vyhrazené doby, napsala agentura Reuters.

Čínský prezident Si Ťin-pching v rámci své čtyřdenní návštěvy Švýcarska bude v pondělí jednat se švýcarskými politiky a v úterý se zúčastní každoročního Světového ekonomického fóra v Davosu.

Při poslední návštěvě čínské hlavy státu v roce 1999 vyšplhali demonstranti na střechy a na čínskou delegaci se pokusili házet vejce. Tehdejší prezident Ťiang Ce-min zpochybnil schopnost švýcarských představitelů kontrolovat vlastní zemi a řekl, že riskovali ztrátu dobrého přítele.

ČTK, Ondřej Klapal Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme