Byl útočník z Berlína policejní informátor? Politici volají po zřízení vyšetřovací komise

Kolem teroristického útoku na vánoční trh v Berlíně stále panuje mnoho nejasností. Patří k nim i to, zda byl, nebo nebyl Tunisan Anis Amri policejním informátorem. Němečtí politici proto volají po zřízení speciální vyšetřovací komise. Leccos napovídá i důvěrná zpráva spolkového kriminálního úřadu, která unikla do médií.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Anis Amri podezřelý z teroristických útoků na vánočním trhu v Berlíně.

Anis Amri podezřelý z teroristických útoků na vánočním trhu v Berlíně. | Zdroj: Reuters

Zpráva spolkového kriminálního úřadu obsahuje záznamy, které o 24letém Tunisanovi Anisi Amrim vedla policie od října 2015 do prosince 2016.

Záznamů je přibližně 60. Vyplývá z nich, že Amri plánuje spáchat nějaký blíže neurčený útok a chce se vrátit do Tuniska.

Tajné služby v Porýní-Vestfálsku ho zařadily na seznam potenciálně nebezpečných osob. Policie ho sledovala a odposlouchávala. Došla ale k závěru, že je nepravděpodobné, aby nějaký útok spáchal. Amri měl podel policie profil malého kriminálníka, který užíval a prodával drogy. Nevykazoval navíc žádný náboženský fanatismus.

Opoziční politici proto požadují zřízení speciální vyšetřovací komise. Exitují totiž pochybnosti, jestli mohl být Amri policejním informátorem. Připadá jim totiž zvláštní, jak mohl navzdory několika zdokumentovaným deliktům spojených s drogami vyváznout bez trestu. Policie ale odmítá, že by byl Amri jejich informátorem.

Čtyřiadvacetiletý Tunisan vjel 19. prosince kolem osmé hodiny večerní s kamionem na trh v centru Berlína. Po útoku zemřelo 12 lidí, mezi nimi i jedna Češka.

Pavel Polák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme