O Centrum tradiční čínské medicíny v Hradci Králové je obrovský zájem. Stavba ale nabrala zpoždění

17. leden 2017

Stavba kliniky čínské medicíny v královéhradecké fakultní nemocnici má proti původním plánům zpoždění zhruba půl roku. Zatím se totiž nesešlo vedení fondu, který založil stát společně s čínskými partnery - tedy šanghajskou nemocnicí a investorem stavby společností CEFC.

„Pacienty máme objednané na dlouhé měsíce dopředu," zájem lidí o léčení metodami tradiční čínské medicíny je i víc než rok od otevření ambulancí obrovský, říká vedoucí lékař Česko-čínského centra fakultní nemocnice František Musil.

„Předpokládáme, že až bude hotový nový pavilon, že jeho kapacita bude maximálně využita. Určitě bychom byli schopni uspokojit desetkrát víc pacientů, než v současné době," říká František Musil.

Čtěte také

Na účtu Nadačního fondu tradiční čínské medicíny už je sto milionů korun a dalších 170 milionů už má čínský investor společnost CEFC připraveno.

Správní rada fondu se má sejít na konci ledna
„Bezprostředně po tom jednání této správní a rozhodčí rady by mělo doját k tomu, že začneme jednat tady s jednotlivými úřady o vydání jak územního rozhodnutí, tak stavebního povolení," říká bývalý ředitel hradecké fakultní nemocnice Roman Prymula, který čínského investora k projektu přivedl.

Způsobuje akupunktura dobrou náladu? Vypadá to, že ano

Za poslední půlrok se ale podařilo zajistit pozemek
„Stavba Centra tradiční čínské medicíny bude umístěna v severním rohu Fakultní nemocnice Hradec Králové. A bude umístěna tak, aby byla přístupná pro pacienty z vnějšku. Bude mít dvě podlaží, v prvním podlaží bude umístěna ambulantní část a bude tady i relaxační zóna, která bude přímo komunikovat s čínskou zahradou," popisuje chystanou budovu náměstek ředitele hradecké fakultní nemocnice pro rozvoj Karel Antoš.

„Stavba by mohla být zahájena na podzim letošního roku. A mohla by trvat zhruba 18 měsíců," dodává Karel Antoš.

V ideálním případě by tak budova nového centra tradiční čínské medicíny mohla být hotová v prvním čtvrtletí roku 2019.

Spustit audio