Jihokorejská prokuratura chce vydat zatykač na šéfa Samsungu. Uplácet měl skoro miliardou korun

Jihokorejská prokuratura požádala o vydání zatykače na šéfa Samsungu. Obvinění I Če-jonga je součástí skandálu okolo prezidentky Pak Kun-hje. Její důvěrnici měl uplatit v přepočtu skoro miliardou korun, aby získal vládní souhlas pro spojení Samsungu s další firmou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Samsung

Samsung | Zdroj: Reuters

Podle státních zástupců si chtěl I Če-jong zajistit podporu vlády pro fúzi Samsungu s korejskou textilní a chemickou firmou Cheil Industries. Díky darům pro nadace prezidentčiny důvěrnice Čche Son-sil pro to údajně získal svolení ministra zdravotnictví, který zodpovídal za státní podíl v obou firmách a byl klíčový pro schválení fúze.

Nový kůň a výsady na univerzitě? V Dánsku zatkli dceru důvěrnice jihokorejské prezidentky

Číst článek

Ministra k souhlasu měla přesvědčit prezidentka Pak Kun-hje přes své poradce. Ta už důsledkům skandálů čelí. Nejvyšší soud na návrh parlamentu jedná o jejím odvolání, a tak nemůže vykonávat své pravomoci. Ve vazbě je už i její přítelkyně Čche Son-sil a zmíněný ministr.

Kvůli korupčnímu skandálu, který se týká také dalších jihokorejských firem, už je ve vazbě prezidentčina přítelkyně Čche Son-sil. Samotnou hlavu státu Pak Kun-hje parlament zbavil pravomocí a Nejvyšší soud rozhoduje o jejím úplném sesazení.

Pak Kun-hje by se tak stala první demokraticky zvolenou prezidentkou Jižní Koreje, která by musela ze svého úřadu odejít. Sama odmítla, že by se dopustila něčeho nezákonného. Byla prý jen neopatrná.

Prezidentčina důvěrnice Čche Son-sil tvrdí, že o plánu na fúzi firem neměla tušení. Společnost Samsung uvedla, že rozhodnutí prokuratury nerozumí. Její šéf I Če-jong ale při parlamentním slyšení přiznal, že vše nebylo úplně v pořádku.

Ondřej Klapal Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme