Máme osud ve svých rukou, vzkázala Merkelová Trumpovi

Evropané mají podle kancléřky Angely Merkelové svůj osud ve vlastních rukou. Předsedkyně německé vlády to v pondělí uvedla v reakci na kritiku Donalda Trumpa na adresu Evropské unie. Ten se v médiích opřel i do její migrační politiky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Angela Merkelová na schůzi vedení CDU. Kancléřka tuto neděli potvrdila, že se chce počtvrté ucházet o šéfku německé vlády.

Angela Merkelová na schůzi vedení CDU. Kancléřka tuto neděli potvrdila, že se chce počtvrté ucházet o šéfku německé vlády. | Foto: Fotobanka Profimedia

Budoucí prezident USA v rozhovoru poskytnutém nedělnímu vydání listů The Times a Bild řekl, že podle něj EU opustí po Británii i další země. Merkelovou kritizoval za její kroky v migrační krizi.

„Myslím, že my Evropané máme svůj osud ve vlastních rukou," řekla kancléřka v reakci na Trumpovy výroky. Evropská unie podle ní může pomocí hospodářské síly a efektivních rozhodovacích struktur účinně bojovat s terorismem a potýkat se i s novými výzvami, které přináší například digitalizace.

NATO je zastaralá organizace, přitakává Kreml Trumpovi. S omezením jaderných zbraní ale počká

Číst článek

Trump německou kancléřku v nedělním rozhovoru kritizoval a její rozhodnutí přijmout v roce 2015 statisíce uprchlíků označil za "katastrofální chybu", která do Evropy přinesla terorismus.

Merkelová se v pondělí na tiskové konferenci vůči spojování migrace a terorismu ohradila. Mnoho Syřanů podle ní ze své vlasti uteklo nejen před válkou, ale právě i před terorismem.

„Já osobně teď počkám na inauguraci amerického prezidenta," uvedla Merkelová na otázku, zda se neobává zhoršení německo-amerických vztahů po nástupu Trumpa k moci. Po inauguraci chce kancléřka se Spojenými státy jednat "na všech úrovních".

Uprchlická politika Merkelové byla katastrofální chyba, řekl Trump

Číst článek

Podle agentury Reuters by se Merkelová s Trumpem chtěla setkat už na jaře. Budoucímu prezidentovi údajně nabídla, že se s ním sejde na území Spojených států, a to jako předsedkyně vlády země předsedající skupině hospodářsky významných států G20.

Jako jediná německá strana hájí Trumpovy výroky protiimigrační Alternativa pro Německo (AfD), napsala agentura DPA. „To, o čem budoucí americký prezident ve svém rozsáhlém rozhovoru hovořil, zní docela rozumně," řekl člen předsednictva AfD Paul Hampel. Šéf berlínské AfD Georg Pazderski vyjádřil pochopení i pro Trumpovo zklamání z NATO.

Trump překvapil i zbytek EU

Na Trumpovy poznámky k Evropské unii reagovali kromě německé kancléřky i další politici. „Jeho komentáře vyvolaly obavy a znepokojení i tady v Bruselu. Právě jsem hovořil s generálním tajemníkem NATO Jensem Stoltenbergem, který vyjádřil své znepokojení nad prohlášením Donalda Trumpa, že NATO je zastaralé," uvedl německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier, který je v Bruselu na zasedání šéfů unijní diplomacie.

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg | Foto: Reuters

„Jde o komentáře, které jsou v rozporu s tím, co říkal jen před pár dny nastupující ministr obrany v senátním výboru ve Washingtonu. Uvidíme, jaké to bude mít důsledky pro americkou politiku," dodal. Jak uvedla agentura AFP, francouzský prezident François Hollande v reakci na Trumpova slova prohlásil, že unie "nemá žádnou potřebu dostávat rady zvenčí."

Český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) Trumpovo prohlášení nechtěl příliš komentovat s tím, že je třeba počkat, až prezident 20. ledna nastoupí do svého úřadu. „Nyní je důležité být trpělivý, prezidentem je stále Obama," uvedl Zaorálek. „Čekám, až bude pan Trump skutečně ve funkci prezidenta. A pak dávám přednost komunikaci a spolupráci a možná bude zajímavé komentovat jeho prohlášení," uvedl.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme