O podobě hypoték bude nejspíš rozhodovat ČNB. Vláda schválila novelu zákona

Česká národní banka zřejmě dostane pravomoc určovat parametry úvěrů na bydlení. Počítá se s tím návrh novely zákona o ČNB, který schválila vláda. V současnosti centrální banka vydává pro oblast hypoték jen doporučení, nově by měla zákonnou pravomoc.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká národní banka

Česká národní banka | Foto: Filip Jandourek

„(Návrh) umožní lépe regulovat například oblast spotřebitelských úvěrů, zabrání tomu, aby se trh přehříval, nebo aby vznikaly určité nerovnováhy, či dokonce bubliny,“ uvedl k novele premiér Bohuslav Sobotka. Dodal, že jde o zpřesnění pravomocí ČNB a rozšíření jejich možností, aby mohla banka včas reagovat.

Už platí nyní doporučení ČNB, podle kterého by banky neměly poskytovat hypotéky na 100 procent hodnoty zajištěné nemovitosti. Novela taky například ruší omezení pro operace mezi centrální bankou a dalšími finančními domy.

Bývalý guvernér ČNB Singer míří do pojišťovny Generali, stal se hlavním ekonomem

Číst článek

Novela by měla podle předloženého materiálu začít platit od července. Schválit ji musí ještě Poslanecká sněmovna, Senát a podepsat prezident Miloš Zeman.

Naposledy od loňského října funguje v praxi doporučení ČNB, podle kterého by banky již neměly poskytovat hypotéky na 100 procent hodnoty zajištěné nemovitosti. Maximální limit stanovený centrální bankou pro výši hypotéky je od října 95 procent hodnoty zajištěné nemovitosti a od letošního dubna pak bude 90 procent. Již loni v červnu, v době oznámení opatření, ČNB avizovala, že by k tomu chtěla mít uzákoněnou pravomoc.

ČTK, Václav Štefan Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme