Rakoviny prostaty přibývá. Pánové, myslete na preventivní vyšetření

16. leden 2017

Je to nemoc, o které nemusíte dlouho vědět. Necítíte žádnou bolest. „Vyšetření, které spočívá v prostém odběru krve, se jmenuje PSA – prostatický specifický antigen. Udělá vám ho váš praktický lékař. Pouze v případě, že výsledky nebudou v nízkých hodnotách, je potřeba jít ke specialistovi,“ říká doc. MUDr. Vladimír Študent, přednosta Urologické kliniky Fakultní nemocnice v Olomouci.

V případech, že se v rodině vyskytují zhoubná onemocnění, a to třeba i rakovina prsu u matky, měl by muž jít na vyšetření dříve. Klidně už ve čtyřiceti. Mezi rizikové faktory rakoviny prostaty patří dědičnost, obezita, nadměrný příjem masa a uzenin nebo kouření.

Potíže při močení, slabý močový proud, potřeba nočního močení, nechtěný únik moči, to jsou jen některé z příznaků nemoci. Jestliže se rakovina rozrůstá, dostává se do močového měchýře, do svalů v pánvi, může metastázovat do lymfatických uzlin a krevní cestou do kostí a plic. „Takže jedním z příznaků jsou chronické bolesti zad,“ upozorňuje doc. Študent.

Pokud je rakovina prostaty zachycená včas, lékaři ji odstraní. „Nejlepším způsobem je robotická chirurgie, prostata se velmi šetrně vyjme a zrekonstruují se orgány, které má muž v pánvi, aby neměl žádné, případně jen minimální komplikace.“ V případě, že se přijde na rakovinu pozdě, nasadí se hormonální léčba, která sice nevyléčí, ale nemoc zpomalí, zastaví. „U někoho přibrždění vydrží dva roky, pět let, u někoho sedm let. Nedokážeme to odhadnout dopředu, nevíme, jak se nádorové buňky budou při léčbě chovat,“ vysvětluje přednosta urologické kliniky.

Rakovina prostaty se dá operovat i ve vysokém věku. „Kalendářní věk nemusí souznít s tím biologickým. Operovali jsme pět a osmdesátiletého pána, který byl jinak zdravý. Je tři roky po operaci a těší se dobrému zdraví. Věk není tou zásadní kontraindikací, jako přidružená onemocnění. Třeba karcinom tlustého střeva, těžký infarkt a podobně,“ dodává lékař.

autor: voj
Spustit audio