Miliony od Boeingu i z Las Vegas. Trumpovu inauguraci dotují štědré peněženky korporátních titánů

Prezidentská přísaha Donalda Trumpa se nebude odehrávat ve skromných kulisách. Tým, který slavnostní inauguraci organizuje, vybral od sponzorů přes sto milionů dolarů – dvojnásobek dosavadního rekordu. Zásluha patří především titánům korporátní Ameriky, jejichž štědrost splatí intimní zákulisní setkání s nadcházející vládou, upozorňují New York Times.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Cestu Trumpa do Bílého domu sledují i v Číně - nafukovací dekorace k oslavám nového roku Kohouta se podle místních médií nápadně podobá novému prezidentu USA (ilustrační snímek).

Cestu Trumpa do Bílého domu sledují i v Číně - nafukovací dekorace k oslavám nového roku Kohouta se podle místních médií nápadně podobá novému prezidentu USA (ilustrační snímek). | Zdroj: Reuters

Letecká velmoc Boeing, kterou Trump v prosinci zepsul kvůli cenám vojenských kontraktů, inauguračním slavnostem přilepšila milionem dolarů. Půl milionu daroval ropný gigant Chevron, podobně velkoryse přispěl Sheldon Adelson, kasinový magnát z Las Vegas, který Trumpovu kampaň na podzim občerstvil rekordní částkou 25 milionů. A zdaleka nejsou sami, uvedly v neděli NY Times: šesti a sedmimístné sumy poslala řada dalších jmen korporátní scény.

Výměnou se mohou těšit na účast „paralelním inauguračním týdnu“, pečlivě naplánovaném za kulisami oficialit, kde na ně stran zraků veřejnosti čekají intimní setkání s členy nové vlády.

Nic nového pod sluncem

Není to nic nového: ať už se do Bílého domu stěhuje kdokoli, korporace a bohatí sponzoři každé čtyři roky pravidelně otevírají peněženku a pravidelně jsou za to odměněni výhodnými schůzkami s těmi správnými lidmi, kdy lze, například nad společným obědem, leccos dojednat.

Na počátku byl Kennedy. Po stopách zákona o nepotismu, který překáží Trumpovi a kdysi strašil i Clintonovy

Číst článek

Jenže tentokrát je všeho víc, píšou NY Times: nejen darovaných peněz, ale také toho, co zaplatily. Sponzorské balíčky začínají na 25 000 dolarech a některé přesahují milion, přičemž spolu s částkou stoupá i počet pozvánek a zkracuje se vzdálenost mezi sponzorem a Bílým domem.

„Tohle není nic menšího než prodej přístupu k prezidentovi, viceprezidentovi a kabinetu – a to velmi bezostyšný, neomezený prodej přístupu,“ řekl listu Craig Holman, expert na politickou etiku z iniciativy Public Citizen. „A rozhodně si protiřečí s jakýmkoli prezidentským kandidátem, který mluví o vysoušení (washingtonské) bažiny,“ připomíná Holman Trumpův slib, že v čele země zatočí s lobbistickými a korupčními vazbami.

Luxus, ples a večeře při svíčkách

Na co se tedy ti, kteří inauguraci financovali, mohou těšit? Jisté je, že zažijí jiný týden než běžní Američané u televizních obrazovek, dokládá časový rozvrh, který mají NY Times k dispozici.

Program startuje v úterý slavnostní večeří pro Trumpovy ministry, vůdčí jména Kongresu a zahraniční diplomaty, k nimž se připojí několik pečlivě vybraných top dárců. Středa k obědu slibuje recepci pořádanou Reincem Priebusem, který míří do čela prezidentské kanceláře, a později večeři na počest nadcházejícího viceprezidenta Mikea Pence. Ve čtvrtek, po veřejném koncertu u Lincolnova památníku, čeká vybrané hosty večeře při svíčkách s Donaldem Trumpem a jeho rodinou.

Nácvik inauguračního ceremoniálu. | Foto: Reuters

Sponzorům bude k dispozici také soukromá doprava mezi slavnostními akcemi a vybranými luxusními hotely, kde mají zajištěné ubytování. Ve volném čase mohou zavítat do muzeí Smithsonian, kde jim inaugurační výbor zajistil soukromé prohlídky. Ti štědřejší obdrželi VIP vstupenky na slavnostní skládání přísahy, inaugurační průvod a následný ples.

Žádné peníze od lobbistů?

Sponzor volební kampaně musí v USA dodržet jistá pravidla. Ale inaugurační výbor má ve výběru darů poměrně volnou ruku, proto si každá vláda stanovila vlastní limity, připomínají NY Times.

První inaugurace George W. Bushe v roce 2001 nabídla sponzorské balíčky v maximální výši 100 tisíc dolarů; o čtyři roky později to bylo 250 tisíc, přičemž v obou případech byly k dispozici všem. Bushův nástupce Barack Obama zvolil odlišný přístup: veškeré dary od korporací a lobbistů zakázal a individuální sponzory omezil maximální částkou 50 tisíc. Přesto vybral tehdy rekordních 53 milionů. Na začátku druhého mandátu už tak přísný nebyl a přijímal peníze také od korporací, zatímco jedinci mohli darovat až 250 tisíc.

Figuranti Donalda a Melanie Trumpových při nácviku slavnostního skládání prezidentské přísahy. | Foto: Reuters

Trumpův tým, který letos vybral přes 100 milionů dolarů a dvojnásobně tak překonal Obamův rekord, předem vyhlásil, že odmítne peníze od registrovaných federálních lobbistů a korporátní dary vyšší než milion; individuální sponzory nijak neomezil. Kromě výše jmenovaných přispěly například JPMorgan Chase, telekomunikační gigant AT&T nebo zásilková jednička UPS. Kompletní seznam dárců může být zveřejněn nejdříve 90 dní po inauguraci, tedy na konci dubna.

Dohnat, co zameškali

Trumpova vláda? Podnik prominentních boháčů prošpikovaný střety zájmů, píší Britové

Číst článek

Podle mluvčího výboru Borise Epshteyna vybrané peníze pokryjí veškeré náklady na neoficiální inaugurační program. Ty sice nevyčíslil, uvedl však, že případný zbytek půjde na charitu. Výbor je „poctěn neuvěřitelnou záplavou podpory“ a soustředí se na přípravu „prvotřídních“ událostí, uvedl Epshteyn v prohlášení pro NY Times.

Šéf inauguračního výboru, soukromý investor Thomas Barrack Jr., má ohledně „záplavy podpory“ poměrně jasno: mnozí dárci, kteří Trumpa z různých důvodů nepodpořili během kampaně, teď dohánějí, co zameškali. Korporátní Americe dochází, že s Trumpem bude muset jednat, a inaugurace jí dává příležitost dokázat, že s ní nový prezident může počítat.

mls Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme