Mayová chce 'tvrdý brexit'. Británie opustí jednotný evropský trh

Britská premiérka Theresa Mayová vystoupila s očekávaným projevem k odchodu země z Evropské unie. Mimo jiné v něm vyloučila částečné členství ve společenství, tedy takzvaný "měkký brexit". Oznámila, že Británie opustí jednotný evropský trh, ale chce zůstat členem celní unie. Nestojí nicméně o jakékoliv "třenice".

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Premiérka Velké Británie Theresa Mayová

Premiérka Velké Británie Theresa Mayová | Zdroj: Reuters

Premiérka řekla, že nechce, aby Británie byla rozkročená, jednou nohou v EU, jednou nohou mimo. Mayová zdůraznila, že si její země nechce udržovat dílky unijního členství. Kdyby prý Spojené království zůstalo v jednotném evropském trhu, při zachování jeho 4 pilířů by to znamenalo, že Británie zůstane v EU jako takové, a to prý nejde.

Ministerská předsedkyně nicméně ujistila, že si nepřeje rozpad EU, nýbrž její úspěch. Zároveň si přeje, aby Británie byla silnou zemí, která bude mít globální rozměr a bude s EU úzce spolupracovat. Británie touží po zcela novém partnerství, které bude respektovat odlišnost ostrovní země a její nové aspirace.

Před projevem Mayové o podobě brexitu se dál propadl kurz libry

Číst článek

Premiérka řekla, že chtěla garantovat právo občanů EU zůstat v Británii, a recipročně Britů v EU, ještě před začátkem oficiálních jednání o brexitu. Několik evropských lídrů ale prý takový postup odmítlo. Mayová ale nepohybuje o tom, že se na téhle věci najde shoda velmi rychle.

Kromě odchodu z jednotného trhu Mayová plánuje odstoupit od Soudního dvora EU a od dalších unijních struktur. Mimo jiné chce kontrolovat počet lidí přicházejících z unijních zemí. Podle Mayové ale bude imigrace pokračovat, Evropané budou v Británii vždy vítáni. Bez upřesnění podmínek také uvedla, že si přeje novou celní dohodu s unií.

Theresa Mayová občany ujistila, že o konečné podobě dohody, kterou Londýn vyjedná s Bruselem, bude jednat parlament.

Konzervativní premiérka připustila, že brexit je pro Británii nejistou cestou. Věří však, že zemi čeká lepší budoucnost a postavení ve světě. Vyzvala přitom k jednotě Brity, kteří v loňském červnovém referendu hlasovali pro brexit poměrem 52 ku 48 procentům hlasů. Brexit je podle Mayové příležitost mít silnou, otevřenější, tolerantnější a bezpečnou „globální Británii“.

Na projev Mayové už zareagovala skotská premiérka Nicola Sturgeonová. Ta prohlásila, že tzv. tvrdý brexit může být pro Velkou Británii ekonomickou katastrofou a její země za toto směrování nehlasovala. „Skotsko musí mít možnost vybrat si vlastní budoucnost, pokud budou všechny pokus o kompromis ohledně brexitu odmítnuty,“ citovala Sturgeonovou agentura Reuters.

Připomeňme, že Britové o odchodu z osmadvacítky rozhodli v referendu loni koncem června. Vláda ale doposud neaktivovala článek 50 Lisabonské smlouvy, který upravuje podmínky pro vystoupení země z EU.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme