Sobotka: Na konci mandátu naší vlády chceme minimální mzdu 40 % z průměrné

17. leden 2017

ROZHOVOR. Rostou obavy z rozšíření rasismu, xenofobie, šíření dezinformací. Co by chtěl Bohuslav Sobotka ještě stihnut během svého mandátu?

Přinášíme přepis části rozhovoru, který vedl Jan Bumba. Celý rozhovor si můžete poslechnout v audioarchivu.

Čekají nás volby do poslanecké sněmovny, musíte nějak zvlášť motivovat ministry, že ještě není konec?

Zatím se mi to nezdá – z hlediska debat kolem předkládaných návrhů. Ze strany ministrů je snaha dotahovat věci do konce, vedeme debatu o tom co se dá stihnout, tato vláda má ještě nějaké závazky, co by měla dotáhnout.

JB: Když se ohlížíte za těmi třemi lety, kdy jste vedl vládu, kdo se osvědčil jako nejlepší ministr?

Nechci tu dělat hitparádu, vláda fungovala a funguje velmi pragmaticky. Pokud byl s něčím problém, snažil jsem se ho řešit, ne ji využívat k politickým útokům na koaliční partnery. Snažili jsme se, aby vláda fungovala a lidé to uvítali. Ta vláda se nezmítala v nestabilitě.


Jsem hrdý, že minimální mzda se za poslední tři roky hodně zvedla. Hraje to velmi silnou motivační roli. Když jsem začal jako předseda vlády ve funkci, tak jsem se sešel s pracovníky úřadu práce a mluvili jsme o tom, jak je nastavený systém sociálních dávek. Kladli mi na srdce, že je třeba zvednout minimální mzdu, protože je důležití, aby se vyplatilo pracovat. Snažil jsem se, abychom každý rok minimální mzdu o něco zvedli, a byl bych rád, aby byla na konci mandátu naší vlády byla 40 % průměrné mzdy v naší zemi. Bohuslav Sobotka

JB: Takže mi neřeknete, kdo pro vás byl nejlepší ministr…

Já jsem s řadou ministrů spokojen, neměl jsem důvod uvažovat o nějakých změnách. Určitě ministr vnitra Chovanec je člověk, který je silně angažován, abychom zvýšili bezpečnost občanů, a myslím si, že velmi dobře zvládnul tu migrační krizi, z pohledu ČR. Ministr zahraničí Zaorálek byl dobře připraven na roli ministra zahraničí. Když se podíváme do světa na různé ostudy, které se týkají ministrů zahraničí v jiných zemích, tak myslím, že Luboš Zaorálek to zvládl velmi dobře. Určitě se dá řada členů vlády pochválit, s jejich prací jsem byl spokojen.

JB: Plánovaný schodek je letos 62 miliard korun, bude těžké to dodržet?

Nebude to úplně triviální. Vloni jsme dosáhli výrazného rozpočtového přebytku, skoro 62 miliard. To se 21 let nestalo. Důvody byly dva hlavní: slušný růst ekonomiky a s tím spojený výběr daní a vysoká zaměstnanost, která také vedla k tomu, že se zvýšily odvody na sociální pojištění. Druhý velký důvod byl, že jsme dočerpali v roce 2015 evropské fondy. Faktor evropských fondů se letos už nezopakuje.

Není tlak z hlediska růstu mezd, důchodů a infrastrukturních investic? Nevytvoří to tlak, aby ten deficit nakonec nedopadl hůře?

Na to odpovídá v Interview Plus Bohuslav Sobotka

autor: bum
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.