Sobotka: Milionový spor s Altnerem se ještě potáhne. Na financování kampaně ČSSD se neprojeví

Sociální demokracie nemá finanční potíže. Spor s právníkem Zdeňkem Altnerem se na financování ČSSD nijak neprojevuje. Ve vysílání Českého rozhlasu Plus to řekl premiér a předseda sociální demokracie Bohuslav Sobotka. Pochvaloval si také zavedení limitů na volební výdaje a znovu kritizoval ministra financí a šéfa ANO Andreje Babiše.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Premier Bohuslav Sobotka

Premier Bohuslav Sobotka | Foto: Filip Jandourek

„Nemáme finanční potíže. Spor s Altnerem se nijak neprojevuje v naší schopnosti financovat fungování sociální demokracie,“ řekl premiér a šéf strany Sobotka.

„Spor pochází z konce 90. let a pravděpodobně ještě nějakou dobu potrvá. Podali jsme dovolání k Nejvyššímu soudu a probíhá dědické řízení, které se týká tohoto sporu. Nedá se tedy přesně určit, kdy soudy definitivně rozhodnou,“ doplnil Sobotka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Bohuslav Sobotka v Interview Plus. Rozhovor vede Jan Bumba. Jak hodnotí uplynulé tři roky vlády a postu premíéra? Má svého favorita na kandidáta na budoucího prezidenta?

Bývalý advokát Zdeněk Altner vyhrál letitý spor s ČSSD, kterou zastupoval ve sporu o sídlo strany, Lidový dům. Soudy pravomocně přiznaly, že mu ČSSD musí zaplatit částku 337 milionů korun. Strana se rozhodla peníze Altnerovi neposlat a uspokojovat místo toho jeho věřitele, kteří se jí přihlásili a požadují kolem 20 milionů korun.

ČSSD se zároveň dovolala k Nejvyššímu soudu a požádala také o takzvaný odklad vykonatelnosti rozsudku. Soud jí vyhověl, proto sociální demokracie zatím nemusí částku zaplatit. Advokát Altner loni v listopadu zemřel a pohledávka se stala součástí dědického řízení.

„Poprvé budou politické strany omezeny, pokud jde o vynakládání peněz na volení kampaně. Myslím, že je to dobře,“ zmínil Sobotka při debatě o limitech na volební výdaje. Politické strany a hnutí totiž mohou během kampaně pro podzimní sněmovní volby utratit maximálně 90 milionů korun.

Finanancování kampaně ČSSD se podle předsedy strany bude pohybovat někde kolem zmíněného limitu. „Vejdeme se do něj. Omezí to nesmyslné vyhazování peněz a nesmyslné zbrojení v rámci volebních kampaní, které politické strany hodně vyčerpávalo,“ domnívá se Sobotka.

Premier Bohuslav Sobotka | Foto: Filip Jandourek

ČSSD je také podle premiéra jedinou politickou stranou, která dokáže ve sněmovních volbách konkurovat ANO. Zároveň také znovu kritizoval předsedu hnutí a ministra financí Andreje Babiše.

„Řadu dobrých věcí, které do programu vlády prosadila sociální demokracie, dokázala marketingová komunikační mašinérie, kterou disponuje Andrej Babiš, interpretovat v jeho prospěch,“ řekl Sobotka. „V prezentaci určitě musíme být aktivnější,“ dodal.

Další rok Sobotkova premiérování: Kauza Altner, volební prohry, odvolání Dienstbiera s Němečkem

Číst článek

Babiš se už dříve proti výpadům premiéra Sobotky ohradil. Řekl, že premiér převzal od lídra TOP 09 Miroslava Kalouska či další opoziční strany ODS protibabišovskou rétoriku.

Předseda vlády také zdůraznil, že volby do Poslanecké sněmovny jsou pro sociální demokracii důležitější než ty prezidentské. „Volby prezidenta jsou důležité. Nicméně o tom, jak bude naše země vypadat, nerozhoduje prezident, ale vláda,“ vysvětlil Sobotka.

Svého prezidentského kandidáta by si podle něj měla ČSSD vybrat před polovinou letošního roku ve vnitrostranickém referendu. „Stranická doporučení dnes hrají mnohem menší roli než v době, kdy prezidenta volil parlament. Tehdy byly postoje politických stran rozhodující, dnes záleží na tom, jak kandidáti dokážou oslovit voliče,“ uzavřel ve vysílání Českého rozhlasu Plus premiér a předseda sociální demokracie Bohuslav Sobotka.

Premier Bohuslav Sobotka | Foto: Filip Jandourek

Anna Jadrná, Jan Bumba, Český rozhlas Plus Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme