Kolik stojí po letech vaše auto? Slováci spustili kalkulačku, která využívá inzeráty z bazarů

Slovenští řidiči si mohou nově spočítat průměrnou cenu svého ojetého auta. Umožňuje jim to kalkulačka ministerstva financí, která vychází z inzerátů dvou slovenských autobazarů. Pomoci může také lidem, kteří si chtějí auto koupit. Spočítat ale umí i registrační poplatek, který se na Slovensku od začátku února mění. Informovala o tom slovenká média, například Sme.sk. České ministerstvo dopravy o ničem podobném nyní neuvažuje.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

auto, sníh, zima, mráz

auto, sníh, zima, mráz | Foto: Filip Jandourek

„Cílem kalkulačky cen ojetých automobilů je nabídnout jednoduchý způsob pro přibližné ocenění starších automobilů na základě jejich objektivních charakteristik,“ píše se na stránkách projektu.

Řidiči do kalkulačky nejprve zadají výrobce nebo model automobilu, poté upřesní například typ paliva nebo počet najetých kilometrů.

„Nejdůležitějšími parametry jsou věk, výkon motoru a počet najetých kilometrů. Další charakteristiky jako typ paliva, typ převodovky a typ karosérie také hrají roli, ale jejich vliv je méně výrazný,“ uvádí manuál.

Slovenská kalkulačka hodnoty automobilů

Kalkulačka jim pak ukáže odhadovanou průměrnou cenu vozidla i cenové rozpětí v závislosti na jeho stavu a výbavě. Výpočet je pak nejpřesnější u aut, která jsou v inzerátech zastoupena nejčastěji.

Nástroj pro řidiče má ale také určitá omezení. Tím největším je, že nebere v potaz všechny parametry, například výbavu auta. Nezohledňuje také fakt, že ceny některých modelů výrazně neklesají nebo dokonce stoupají.

Novinku spravuje slovenský Institut finanční politiky, který spadá pod ministerstvo financí. Odhady vycházejí z více než 42 tisíc inzerátů dvou slovenských provozovatelů autobazarů. Kalkulačka pak počítá s cenami k březnu 2016, píše Sme.sk.

Česko i ničem podobném neuvažuje

„Ministerstvo dopravy v současné době o zavedení podobné aplikace neuvažuje. Poplatek za registraci je v České republice poplatkem správním. Pokrývá úkon úředníka a je časově shodný bez ohledu na cenu vozidla,“ řekl Zpravodajskému webu Českému rozhlasu Zdeněk Neusar z ministerstva dopravy.

„Sami se pak řidičům ale také snažíme pomáhat. Už dříve jsme pro ně připravili například aplikaci kontrolatachometru.cz a loni také zavedli fotodokumentaci na STK, která pomáhá bojovat s podvody spojenými s prodejem aut,“ doplnil.

Stránka kontroly tachometrů, kterou ministerstvo spustilo začátkem loňského roku, ukazuje počet najetých kilometrů při technických kontrolách. Zájemce o koupi ojetého auta si tak může ověřit, jaký je jeho skutečný stav.

Prodej ojetých aut v Česku loni stoupl o šest procent

Počet prodaných ojetých aut v Česku se loni zvýšil o šest procent na 700 tisíc vozů, uvedla minulý týden společnost Cebia, která se zabývá ověřováním původu vozidel. Z toho 164 tisíc pořízených vozů představoval dovoz a 536 tisíc aut pak bylo koupeno v tuzemsku.

Stočený tachometr má až 70 procent dovezených aut. Pozor hlavně na ojetiny z Polska

Číst článek

Celkově autobazary i soukromí prodejci loni podle statistiky AAA Auto nabízeli 1,09 milionu ojetých aut, což znamená meziroční nárůst o 158 tisíc aut. Z inzerovaných vozů se tak prodala zhruba polovina. Nejširší nabídka byla v Praze, kde bylo v průběhu roku inzerováno přes 298 tisíc vozů.

Průměrná prodejní cena aut z druhé ruky se loni snížila zhruba o 5100 korun na 190 900 korun. Průměrná nabídková cena naopak o sedm procent vzrostla na 192 350 korun.

Mezi nejprodávanějšími značkami dlouhodobě vede s velkým náskokem Škoda s podílem 23 procent. Na druhé a třetí pozici následují tradiční značky Volkswagen a Ford. Na dalších místech jsou výrazně rostoucí Kia a Hyundai. Nejoblíbenějším modelem je Škoda Octavia, následuje Fabia a Passat. Nejkupovanější barvou je stále bílá.

Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme