Moldavský prezident je pro zrušení asociační dohody s EU. Vrací se k Rusku

Moldavsko se vrací ke strategické spolupráci s Ruskem. V Moskvě se na tom dohodli nový moldavský prezident Igor Dodon a ruský prezident Vladimir Putin. Dodon patří k odpůrcům asociační dohody mezi Moldavskem a Evropskou unií.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Moldavský prezident Igor Dodon při setkání s Vladimirem Putinem

Moldavský prezident Igor Dodon při setkání s Vladimirem Putinem | Zdroj: Reuters

Podle moldavského prezidenta Igora Dodona asociační dohoda s Evropskou unií za dva roky nepřinesla Moldavsku nic dobrého. Moldavsko kvůli ní ztratilo ruský trh a paradoxně klesl i objem moldavského expertu do zemí EU, řekl moldavský prezident.

Nevyloučil, že po příštích parlamentních volbách – pokud v nich zvítězí proruští socialisté – Moldavsko dohodu s Evropskou unií zcela anuluje. Ruský prezident Vladimir Putin nabídl znovuotevření ruského trhu moldavským firmám.

Dodon, který nemůže zrušit asociační smlouvu sám, už dříve jako jednu z možností uvedl plebiscit. "Můžeme ale uspořádat referendum, v němž se lidé vysloví. Jako socialistický politik jsem byl vždy otevřeně pro integraci s Euroasijskou hospodářskou unií," prohlásil.

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme