Nigerijská armáda zasahovala proti Boko Haram. Omylem zabila desítky civilistů

Letectvo nigerijské armády při zásahu proti teroristické organizaci Boko Haram omylem zabilo zatím neupřesněný počet civilistů. K zásahu došlo podle agentury Reuters v úterý ráno na severovýchodě země. Mezi zraněnými jsou údajně i zaměstnanci Červeného kříže a lékařů bez hranic.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ranění po útoku v nigerijském Rannu

Ranění po útoku v nigerijském Rannu | Zdroj: Reuters

Informace o počtu obětí útoku, při kterém shodila armáda bombu na uprchlický tábor, se rozcházejí. Podle agentury Associated Press při útoku zemřelo přes 100 civilistů, agentura Reuters udává o polovinu menší počet obětí. Lokální portál Premium Times Nigeria tvrdí, že na místě je více než sto zraněných a nejméně dva mrtví.

Incident, při kterém měla na tábor tisíci lidi armáda shodit bombu, portálu potvrdil mluvčí vojska Rabe Abubakar. Podle něj šlo o chybu, kterou armáda hluboce lituje.

Podle AP je to poprvé, co se armáda k podobnému omylu přiznala. Obyvatelé severovýchodní Nigérie přitom v minulosti nahlásili několik civilních obětí při vojenských akcích.

Zabity byly nejspíš tři studentky z města Chibok, které se nedávno podařilo osvobodit ze zajetí Boko Haram. Mezi zraněnými jsou dva vojáci a Nigerijci pracující pro humanitární organizace Lékaři bez hranic a Mezinárodní výbor Červeného kříže.

Tábor v nigerijském Rannu po útoku armády | Foto: Reuters

ČTK, moš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme