'Londýn nebude vyzobávat rozinky' Politici reagovali na projev premiérky Mayové

Britská premiérka Theresa Mayová v úterý vystoupila s dlouho očekávaným projevem o podobě odchodu své země z Evropské unie. Londýn podle ní volí „tvrdý brexit“. Na slova Mayové následně reagovala řada evropských politiků.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Britská premiérka Theresa Mayová a předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker.

Britská premiérka Theresa Mayová a předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker. | Foto: flickr.com, CC BY-NC-ND 2.0, Number 10, Tom Evans

„Je jasné, že Londýn nebude vyzobávat rozinky, neboť pro přístup na jednotný evropský trh je třeba být i součástí politické unie,“ řekl v reakci na projev britské premiérky německý vicekancléř Sigmar Gabriel.

Podobně se vyjádřil i Volker Kauder, šéf poslaneckého klubu německé konzervativní unie CDU/CSU kancléřky Angely Merkelové. Podle něj není možné, aby "někdo chtěl všechny výhody a mimo to si chtěl uzpůsobit věci podle vlastních podmínek".

Předseda Evropské rady Donald Tusk označil plány Mayové za "realističtější", než tomu bylo dosud.

Skotská regionální premiérka Nicola Sturgeonová upozornila, že Skotsko musí mít možnost opustit Velkou Británii, pokud Londýnu nevyjdou jeho obchodní plány s Evropskou unií po brexitu.

Mayová chce 'tvrdý brexit'. Británie opustí jednotný evropský trh

Číst článek

Britská premiérka Theresa Mayová ve své řeči oznámila záměr dosáhnout takzvaného „tvrdého brexitu“, tedy nekompromisního odchodu země z Evropské unie. Londýn ve společenství neusiluje ani o částečné, ani o přidružené členství. Hodlá vystoupit z jednotného trhu a z dalších unijních struktur, včetně soudního systému. Chce mít kontrolu na přílivem lidí z unijních zemí a hodlá s EU uzavřít zcela novou celní dohodu.

Reakce na české politické scéně jsou smíšené. Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek z ČSSD řekl, že pokud bude Británie kontrolovat počet příchozích z EU, musí počítat s recipročním opatřením ze strany unijních zemí.

"Nemůže počítat s tím, že budeme my naopak mít volné hranice a budeme v této oblasti vycházet vstříc. Pokud chce Británie mít určité výhody, že některé věci si suverénně bude spravovat sama, tak musí počítat s tím, že končí přístup na evropský trh v těchto oblastech," řekl v úterý Zaorálek.

„Britské firmy jsou mnohem závislejší na Evropě než evropské firmy na Británii. Myslím, že nemůžeme být v situaci, kdy my budeme ti, kteří budou dělat ústupky, abychom zachránili britskou ekonomiku," řekl ve vysílání Radiožurnálu státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza.

Podle TOP 09 je samotný brexit špatnou zprávou, rozhodnutí pro jeho takzvanou tvrdou variantu však nezbývá než respektovat. Předseda sněmovního evropského výboru Ondřej Benešík (KDU-ČSL) míní, že Mayové po výsledcích referenda ani nezbývalo jiné řešení. Její rozhodnutí uvítala Strana svobodných občanů.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme