Islámský stát znovu útočí na syrský Dajr az-Zaur. Džihádisté se snaží zmocnit letiště

Na východosyrské město Dajr az-Zaur znovu útočí takzvaný Islámský stát. Stotisícovou enklávu chrání syrská republikánská garda. Džihádisté se snaží zmocnit místního letiště, kam shazují vrtulníky lidem potraviny. Letecké dodávky jsou už dva roky jedinou možností zásobování obklíčené enklávy. Boje teď ale pomoc ze vzduchu znemožňují.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Aleppo, Sýrie

Aleppo, Sýrie | Zdroj: Reuters

„Z bezpečnostních a provozních důvodů jsme museli shazování potravin pro obyvatele přerušit,“ upozornila mluvčí Světového potravinového fondu OSN Bettina Luescherová.

„V okolí dopadové plochy se odehrávají těžké boje, střílí se také v té části města, kde se potraviny distribuují," dodala Luescherová.

Džihádisté Islámského státu už navíc izolovali letiště od samotného města. Do bojů o Dajr az-Zaur stahují posily z jiných částí země. Město na řece Eufratu je jednou z posledních enkláv na východě Sýrie, které dosud kontrolují vládní jednotky.

Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme