Miloš Forman viděl muzikál Vlasy poprvé na Broadway. Film natočil až po více než 10 letech

18. leden 2017

Blíží se narozeniny filmaře Miloše Formana, 18. února mu bude 85 let. My při této příležitosti připomínáme všechny zásadní filmy, které natočil. Tentokrát to bude snímek Vlasy.

Miloš Forman viděl muzikál Vlasy poprvé na Broadway. Psal se rok 1967 a v režisérově hlavě se narodil sen – Vlasy jednou natočit. Ale získání autorských práv k filmu trvalo dlouhých deset let.

Muzikál Hair zaujal Miloše Formana barevností a pocitem svobody, který z něj pramenil. Původní autoři ale Formanovi moc nevěřili a tak se natáčení dlouho odkládalo. Miloš Forman v rozhovoru pro Radiožurnál v roce 2009 přiznal, že při výběru herců neměl na začátku úplně volnou ruku.


Původně měl zfilmovaný muzikál režírovat George Lucas. Ten ale odmítl, protože v té době pracoval na svém snímku American Graffiti

O roli projevila zájem i Madona nebo Bruce Springsteen. Film se natáčel až koncem 70. let, kdy ideály hippies ztratily na aktuálnosti. Nebylo ale lehké film prosadit ani z jiných důvodů. Forman jako režisér neměl předtím zkušenosti s muzikálem. Snad žádný z jeho snímků nebyl ze začátku tolik podceňovaný. Ale pak to přišlo.

Dnes patří k jednomu z kultovních snímků květinových dětí. Zájem o něj byl i mezi návštěvníky karlovarského filmového festivalu v roce 2004.

autor: Regina Květoňová
Spustit audio