Daniel Kroupa k Chartě 77: Manželka jednala racionálněji, než bych byl schopen já

19. leden 2017

„Kdybych neměl dobrou manželku, která při mně stála a se kterou jsem se o všem radil, tak nevím, jestli bych dokázal vydržet,“ říká filozof, vysokoškolský pedagog a signatář Charty 77 Daniel Kroupa.

Dokumenty na sousedním balkoně

„Když pro mě přišli ve čtyři hodiny ráno a zatýkali mě, byl jsem ospalý, nevěděl jsem pořádně, co se děje, a manželka, než se stačili rozkoukat, všechny takzvaně ,hořlavé materiály‘ – dokumenty Charty a samizdaty  dokázala dát na sousední balkon, kam oni nemohli. Než si toho stačil kdokoli všimnout! Jednala daleko racionálněji, než bych já byl schopen,“ dodává.

O Chartě se dozvěděl ještě před Vánoci roku 1976, kdy se připravovala. Martin Palouš mu dokument přivezl 6. ledna 1977, kdy už byla jeho žena doma z porodnice s jejich třetím dítětem. Chartu si přečetli společně, a když Daniel Kroupa viděl, že mluvčím je profesor Jan Patočka, po poradě se ženou podepsal.

Věděli, že budou pronásledováni

Jeho podpis se ale ztratil: „Martin to asi dal dál, možná u nějaké domovní prohlídky to někdo zničil, aby to nepadlo do rukou StB. Pak jsem ji podepisoval podruhé, to jsem jel za Honzou Sokolem, kde jsem to podepsal, a vyšlo to v květnovém dokumentu.“

V době, kdy Chartu 77 podepisoval, bylo podle Kroupy jasné, že budou pronásledováni. Věděli, jak honili Ludvíka Vaculíka s Václavem Havlem, a že to nebude jednoduché. Podpis ale cítil i jako osobní závazek vůči profesoru Patočkovi. Proto ho zasáhlo, když po jedenáctihodinovém výslechu zemřel.

Daniel Kroupa

„Bral jsem to jako strašnou nespravedlnost. Znal jsem jeho laskavost a slušnost. Věděl jsem, že s nimi určitě diskutoval a snažil se je přesvědčit, což byla samozřejmě marná činnost. Dotklo se mě to ještě podruhé, když mě vyslýchali titíž estébáci. Křičeli na mě: ,Vy jste napsal, že zemřel po jedenáctihodinovém výslechu, ale my jsme ho nemučili. Dokonce i kafe jsme mu uvařili!‘ Tam jsem si uvědomil, jak ti lidé vůbec nechápou, jaký je to stres, zejména pro staršího a nemocného člověka,“ vzpomíná Daniel Kroupa.

Umíme se dnes chovat lépe k jiným názorům? Dá se filozofie aplikovat i na současnou politiku? A jak probíhaly výslechy na StB? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: lvb , jpr
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.