4 body, proč se Bradáčové nelíbí verdikt v kauze Rath. Návrh stížnosti poslala Pelikánovi

Vrchní státní zastupitelství v Praze poslalo ministru spravedlnosti návrh stížnosti kvůli zrušení verdiktu v kauze bývalého hejtmana Davida Ratha. Ministr Robert Pelikán (ANO) již dříve avizoval, že stížnost podá k Nejvyššímu soudu v nejbližších dnech. Pražský vrchní soud zrušil loni před vánočními svátky rozsudek kvůli nezákonným odposlechům, které tak u nového řízení před Krajským soudem v Praze zřejmě nepůjdou jako důkaz použít.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová

Pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová | Foto: Filip Jandourek

Vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová uvedla, že v této věci byl porušen zákon ve prospěch obviněných.

Za špatný považuje závěr odvolacího vrchního soudu ohledně nezákonných odposlechů a sledování osob. Tyto důkazy byly podle žalobců opatřeny v souladu se zákonem, a mohou být proto u soudu použity.

Pelikán podá v nejbližších dnech stížnost kvůli zrušení verdiktu v Rathově kauze

Číst článek

Odvolací soud také podle Bradáčové porušil zásadu předvídatelnosti soudních rozhodnutí, když se svým rozhodnutím odchýlil od dosavadní judikatury i soudní praxe, a to i praxe vlastní.

Soud také podle vrchní státní zástupkyně použil v rozporu s rozhodnutími Nejvyššího i Ústavního soudu v případu zásadu americké právní doktríny, takzvaných plodů z otráveného stromu.

Návrh stížnosti pro porušení zákona odeslalo pražské vrchní státní zastupitelství ministru spravedlnosti, se kterým na ní spolupracuje. Robert Pelikán ji pak má v nejbližších dnech podat k Nejvyššímu soudu.

Nepravomocně odsouzený exposlanec a bývalý středočeský hejtman David Rath se proti připravované stížnosti před časem ohradil. „Ministr Pelikán vyvíjí politický nátlak na soudce a stal se spoluautorem tohoto politického procesu. Hlavně že věděl, že Čapí hnízdo není podvod. Prostě ví, co se po něm chce," napsal v SMS zprávě pro Český rozhlas.

Případ Davida Ratha

Celá kauza odstartovala 14. května 2012, kdy policisté zadrželi Davida Ratha před domem ředitelky kladenské nemocnice Kateřiny Pancové, později Kottové, v Rudné u Prahy. U sebe měl krabici od vína se sedmi miliony korun.

Hlavní líčení začalo u Krajského soudu v Praze začátkem srpna 2013. Státní zástupce později ve své závěrečné řeči navrhl Rathovi nejméně devítiletý trest vězení a propadnutí veškerého majetku. Rath před soudem mluvil tři dny, verdikt si pak vyslechl 1165 dní od svého zatčení.

Vrchní soud shodil v kauze Rath odposlechy, klíčový důkaz obžaloby

Číst článek

Nakonec Krajský soud v Praze loni v červenci nepravomocně odsoudil bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha na 8,5 roku do vězení za korupci. Nařídil také propadnutí jeho majetku. V kauze figurovalo ještě dalších deset obžalovaných, byli jimi mimo jiné stavební manažeři, jednatelé zdravotnických společností a spolupracující obviněná Ivana Salačová. Stejně jako Rath se proti verdiktu odvolali.

Odvolací Vrchní soud v Praze ale letos v říjnu na neveřejném jednání původní nepravomocný rozsudek zrušil. V usnesení pak také shodil klíčový důkaz obžaloby proti exposlanci Rathovi a dalším nepravomocně odsouzeným.

Podle předsedy senátu Pavla Zelenky byly totiž odposlechy obžalovaných včetně jejich sledování pořízeny nezákonně. „Vrchní soud v Praze shledal u řízení, jež předcházelo vyhlášení napadených rozsudků, zásadní procesní vadu, kterou je nezákonnost odposlechů a záznamů telekomunikačního provozu a sledování osob a věcí," zní klíčová pasáž z 44stránkového dokumentu.

Případ se tedy vrací soudci Robertu Pacovskému ke Krajskému soudu v Praze a státní zástupce možná nebude moct znovu použít odposlechy jako důkaz.

ČTK, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme