Teroristický útok na severu Mali. Zemřelo nejméně 47 osob, desítky dalších byly zraněny

Teroristický útok na vojenském stanovišti na severu Mali zabil podle místní vlády nejméně 47 osob, včetně pěti teroristů. Více než sto lidí bylo zraněno. K útoku se zatím nikdo nepřihlásil, ale předpokládá se, že za ním stojí islamisté, kteří nesouhlasí s mírovou dohodou, kterou uzavřela malijská vláda s rebely, píše agentura AP.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Terorismus (ilustrační fotka: Charles Erbianco)

Terorismus (ilustrační fotka: Charles Erbianco) | Foto: zdroj: Flickr.com, CC BY 2.0

Výbuch na vojenském stanovišti ve městě Gao podle svědků způsobilo auto naložené výbušninami. Vojáky a bývalé rebely (především Tuaregy), kteří společně chrání oblast, zasáhl výbuch během schůze kolem deváté hodiny ráno. Bezvládná těla prý ležela na zemi ještě dvě hodiny po útoku.

Výbuch zabil nejméně 47 lidí a dalších více než sto lidí bylo zraněno. „Někteří svým zraněním podlehli, jiní jsou ve velmi vážném stavu... V tuto chvíli mi nejde o zkoumání bilance mrtvých, chci zachránit, koho mohu," řekl lékař Sadou Maiga a dodal, že místní nemocnice se v současné chvíli věnuje výhradně obětem útoku.

Střední Itálii zasáhlo zemětřesení. V Římě evakuovali metro

Číst článek

Incident podle AP představuje zpomalení v docílení míru v zemi. Rada bezpečnosti OSN měla ve středu o Mali jednat. Malijský prezident Ibrahim Boubacar Keita v reakci na útok vyhlásil třídenní státní smutek.

V roce 2012 etničtí Tuaregové zahájili povstání s cílem vytvořit nový stát. Do povstání se ale vmísili stoupenci Al-Káidy, kteří se zmocnili měst na severu země a začali tam uplatňovat islámské právo šaría. Francouzské vojenské jednotky teroristy z území vytlačily o rok později. Al-Káida však nadále v oblasti útočí. Navzdory přítomnosti mírových sil OSN, na nichž se podílí asi 40 zemí včetně České republiky, se teroristé dostávají do oblastí, které byly dříve považovány za bezpečné.

Mírová mise OSN v Mali má největší bilanci mrtvých. V loňském roce si útoky džihádistů vyžádaly 29 životů pracovníků OSN, uvádí organizace na ochranu lidských práv Human Rights Watch.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme